Як уникнути небезпечної хвороби, що шириться Харківщиною

Розвінчано деякі радянські міфи

Харків'янам розповіли про методи, якими можна запобігти сказу. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Департаменту охорони здоров'я ХОВА.

Сказ – вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів стає невиліковним – 100% хворих людей помирають. Нижче представлені правила, дотримуючись яких можна запобігти сказу:

- Вакцинувати домашніх тварин.

- Триматися і тримати домашніх улюбленців якнайдалі від диких тварин.

- Невідкладно звертатися за медичною допомогою після потенційного контакту з твариною  до появи симптомів.

Що робити, якщо вас вкусив чи подряпав ссавець або на шкіру, чи слизову потрапила його слина?

- Добре (щонайменше упродовж 10 хвилин) промивайте місце ураження проточною водою із господарським милом.

- Якнайшвидше зверніться до травмпункту по медичну допомогу для проведення у разі потреби щеплення антирабічною вакциною.

Про "40 уколів в живіт" не йдеться. Зазвичай графік вакцинації складається з 5 щеплень:  0-й день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. Усі області забезпечені антирабічною вакциною, вони є якісними й безоплатними, тож пацієнт не має платити за таку вакцинацію.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про безкоштовні щеплення від сказу на Харківщині. Фахівці Богодухівської районної державної лікарні ветеринарної медицини в період з на минулому тижні проводили профілактичні щеплення тварин проти сказу у 13 населених пунктах  району. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ГУ ДПСС у Харківській області. За результатами проведеної роботи щеплено проти сказу 326 тварин, із них: собак – 154, котів – 162, дрібної рогатої худоби – 10. Заходи з профілактичних щеплень тварин проти сказу на території Богодухівського району тривають. З графіком їх проведення можна ознайомитися на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися