Жителям Харківської області розвінчали поширений міф: деталі

До деяких лікарів можна звернутися без направлення і безплатно

Існує поширене переконання, що звернутися до будь-якого лікаря можна тільки при наявності відповідного направлення. Однак це – міф. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Південної міської територіальної громади.

“За електронним направленням від лікаря первинної ланки можна отримати безплатну планову медичну консультацію у вузькопрофільних спеціалістів, послуги з реабілітації, пройти обстеження чи аналізи тощо”, - розповіли у міській раді.

Однак є лікарі, до яких можна звернутися без направлення напряму, і цей візит буде оплачений коштом Національної служби здоров’я України. Без направлення та безплатно можна звернутися до:

  • акушера-гінеколога;

  • психіатра;

  • нарколога;

  • стоматолога;

  • фтизіатра;

  • лікаря, у якого пацієнт із хронічним захворюванням перебуває під наглядом.

“Якщо вам відмовляють у прийомі й вимагають електронне направлення, зверніться за роз’ясненням до керівника медичного закладу. Крім того, ви завжди можете зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, щоби дізнатися про свої права та уточнити, як діяти у випадку їх порушення”, - уточнили у міській громаді.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що строк дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує власним коштом, збільшили до 90 календарних днів (раніше було 30 днів). 

Таке рішення дасть можливість пацієнту не лише рідше відвідувати лікаря, щоб поновити рецепт, але й зручніше погашати е-рецепт, виписаний на курс лікування до 90 днів. У МОЗ наголосили, що строк дії рецептів на наркотичні лікарські препарати залишається 10 днів, а на медикаменти, які підлягають реімбурсації або відпускаються на пільгових умовах, чи екстемпоральні лікарські засоби, — 30 календарних днів. 




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися