Харків'янам розповіли про профілактику поширеної хвороби

Також повідомили куди звертатися

Мешканцям Харківської області розповіли про те, як розпізнати інсульт. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Департаменту охорони здоров'я Харківської ОВА.

29 жовтня Всесвітній день боротьби з інсультом 

Інсульт – це одна з найпоширеніших причин смерті та основна причина втрати працездатності серед дорослих у світі. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років. При цьому, інсульти в Україні і далі "молодшають".  

Симптоми інсульту легко запам’ятати за абревіатурою "МОЗОК":

М – мовлення – нерозбірлива мова або нерозуміння слів.

О – обличчя – раптова асиметрія обличчя або "крива" усмішка.

З – запаморочення – втрата рівноваги, координації при ходьбі, різкий головний біль (ніби від удару).

О – очі – раптове погіршення зору, двоїння в очах.

К – кінцівки – раптова слабкість, оніміння, частіше з однієї сторони. Немає сил потиснути руку, підняти руки.

Щоб розпізнати інсульт, попросіть людину:

- усміхнутися;

- сказати просте речення, на кшталт "Мене звати", "Я йду на роботу" тощо;

- підняти руку, обидві руки;

- висунути язик (при інсульті язик викривлений або повернутий).

Якщо людина не може зробити ці прості речі, негайно зателефонуйте за номером 103 і опишіть симптоми за тригерами "МОЗОК". 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про появу кардіологічного центру у Харківській областіНа базі Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті № 1 планують створити потужний кардіологічний центр. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко. Наразі вирішується питання щодо прийняття цього закладу в спільну власність громад області. Депутати облради вже прийняли необхідне рішення, також погоджено технічно-економічне обґрунтування. Тепер залишилося, аби це питання було винесено на розгляд Кабміну та була прийнята постанова щодо передачі закладу в спільну власність. "Зустріч з колективом лікарні була для мене важливою, колектив одноголосно підтримав пропозицію щодо того, аби лікарня стала комунальним закладом обласної ради. Ми налаштовані розвивати медзаклад, щоб він працював на вищому рівні, краще навіть ніж працює зараз. Плануємо створити на його базі кардіологічний центр, який буде надавати медичну допомогу пацієнтам не лише з Харківської області, але й з інших регіонів України", - написала Єгорова-Луценко.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися