Який розповсюджений аксесуар негативно впливає на здоров'я

Навушники самі собою не є шкідливим пристроєм

Слухати через навушники дуже зручно, адже так не створюється дискомфорт для навколишніх. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ "Харківський ОЦКПХ МОЗ”. 

Однак постійне використання навушників не проходить безслідно для людини. Щодо цього питання було проведено чимало досліджень. Дослідник Роберт Новак з університету Пердью (США) одним із перших почав бити тривогу, оскільки лікарі почали діагностувати у молодих людей до 30 років стрімку втрату слуху. Однією з причин такої ситуації Новак назвав навушники. 

Навушники самі собою не є шкідливим пристроєм. Їх шкідливий вплив  полягає в негативних наслідках безпосередньої подачі звуку. Гучність навушників коливається від 75 дБ до 135 дБ. Збільшення рівня гучності призводить до зростання тиску і енергії,  переданою звуковою хвилею, через це слухові органи повільно зношуються.

Відповідно до досліджень Гарвардської медичної школи, звуковий тиск залежить від типів навушників. Навушники, які вставляються в саме вухо, підвищують рівень звукового тиску на 9-10 дБ в порівнянні з накладними. 

Корейські дослідники встановили, що кількість приглухуватих серед прихильників навушників (понад 30 хвилин користування щодня) вища за інші категорії населення.

Щоб зменшити негативний вплив звуку через навушники необхідно дотримуватись  певних правил:

  • якщо до навколишніх доноситься те, що відтворюється в навушниках, потрібно зробити тихіше;

  • посилення зовнішніх звуків, особливо в транспорті, не є причиною збільшення гучності в навушниках;

  • скорочуйте час використання навушників до 3-4 годин на добу.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, як уникнути переохолодження.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися