У Харкові та області поширюється смертельна хвороба

Сказ, у разі розвитку симптомів, стає невиліковним та завершується у 100% смертю хворого

На сьогодні на території Харківської області продовжується епізоотія сказу, яка охоплює нові території. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

У центрі зазначили, що за останній тиждень було зареєстровано:

  • 2 випадки сказу тварин у населених пунктах Печенізької ОТГ Чугуївського району (випадки сказу не реєструвались з липня 2018 року),

  • 1 – Зачепилівської ОТГ Красноградського району (сказ не реєструвався з грудня 2020 року), 

  • 1 - Солоніцевській ОТГ Харківського району (сказ не реєструвався з серпня 2018 року). 

Взагалі, з початку грудня зареєстровано 10 випадків сказу тварин, ще по 1 – у Савінській ОТГ Ізюмського району, Сахновщинській Красноградського району, Шевченківській ОТГ Куп’янського району,  Зміївській  та Слобожанській ОТГ Чугуївського району та м. Харків.

З початку року вже зареєстровано 107 випадків сказу у тварин, провідну роль в епізоотії на сьогодні, як і у попередні роки, відіграють коти (56 випадків), дещо поступаються їм собаки (30 випадків). До епізоотичного процесу залучені також сільськогосподарські тварини – 9 голів великої рогатої худоби, коза та кінь, 10 – у диких тварин (9 лисиць та куниця).

Всього з початку року за медичною допомогою з приводу ушкоджень, нанесених тваринами, звернулись 2694 особи, що на 88,0% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Отримали призначення на антирабічне лікування 939 постраждалих (34,9% від тих, що звернулися за допомогою).

Жителям Харкова та області радять з особливою обережністю ставитись до мешканців дикої природи – виключити всілякі контакти як з хворими, так і “на вигляд здоровими” дикими хижими тваринами, які все частіше потрапляють у населені пункти та наближаються до людини. 

“Нагадуємо, що сказ, у разі розвитку симптомів, стає невиліковним та завершується у 100% смертю хворого”, - наголосили у державній установі.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, який рівень захворюваності грипом та ГРВІ у Харкові.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися