Як у Харкові слідкують за здоров'ям жінок

В лікарні проводять “Курси молодих батьків”

У Міській клінічній лікарні №13 проводять динамічне спостереження за станом репродуктивного здоров’я жінок. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

У міськраді зазначили, що жіноча консультація медзакладу обладнана фетальним монітором з автоматичним аналізом, апаратом ультразвукової візуалізації, кольпоскопом з відеосистемою та приладами для лікування патології шийки матки. Крім того, в лікарні проводять “Курси молодих батьків”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у МОЗ зазначили, що попри широкий спектр безоплатних медичних послуг у медзакладах продовжує існувати практика неформальних платежів. 

У відомстві пояснили, що ця практика підкріплюється “традиціями” та менеджментом медзакладів. Перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров зазначив, що така ситуація є абсолютно неприпустимою. За його словами, НСЗУ повністю покриває медзакладам вартість лікування та реабілітації пацієнтів. “Пацієнти мають право на безоплатні ліки та перебування у стаціонарі, а лікарі та медсестри отримують заробітну плату шляхом раціонального розподілу коштів керівництвом закладу. Вимагати кошти у пацієнта  — це злочин”, - наголосив чиновник.

Попри те, що кількість таких “сплат” лікарям зменшується, вона залишається високою - кожен шостий пацієнт при пологах і кожен другий при інсульті сплачував неформально за лікарські засоби. У 2023 році лише 3% пацієнтів стикнулись з безпосередньою вимогою платежів від медзакладу.

Детальніше про ситуацію читайте за посиланням.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися