У Харківській області амбулаторія стоїть понад сто років без капремонту

Селищу потрібно понад 2 мільйонів гривень на відновлення лікарні

У селищі Високе Харківського району знаходиться амбулаторія, в якій робили косметичний ремонт 20 років тому. Капітально споруду не ремонтували ніколи. Про це розповів радник голови Харківської районної державної адміністрації Артуру Товмасяну Даніель Солодчік, пише Kharkiv Today.

"Амбулаторія - одне з найбільш проблемних місць селища, в майбутньому - центру ОТГ. У селищі - понад 10 тисяч жителів. Протягом місяця її відвідують сотні людей. В Харківському районі - це остання поліклініка, яка знаходиться в такому стані", - сказав Солодчік .

Керівництво Центру первинної медичної допомоги №1 Харківського району звернулося до голови Харківської районної державної адміністрації Артуру Товмасяну з проханням виділити 2,5 мільйона гривень на ремонт будівлі амбулаторії в селищі Високий.

Співробітники Центру первинної медичної допомоги розповіли, що в аварійному стані перебуває вся будівля: на фасаді - тріщини, покрівля, перекриття, відливи для стоку потребують заміни, вода затікає на дах і стіни. В жахливому стані кабінети та коридори, вентиляція, водопровід і опалення. Звернення до селищної ради ігнорують.

"Будівля 1900 року побудови. У ньому робили тільки косметичний ремонт. Є пластикові вікна і двері. А сам будинок в поганому стані. Воно просідає через те, що поруч знаходяться вигрібні ями. Вода йде не в вигрібну яму, а, як я розумію, проливається під фундамент, утворилися великі тріщини позаду будівлі від даху до підстави. до нас звернулися люди, бо місцева влада особливо не відстоювала інтереси на районних сесіях, вийшло так що не фінансувалася ця амбулаторія. Які внутрішні причини та недомовленості з селищною радою - залишилося під питанням. Але факт залишається - амбулаторія залишилася в поганому стані ", - розповів Солодчік.

Після усного звернення в РДА керівництво Центру звернулося з письмовим проханням, радник Товмасян і головлікар записали відео, на якому показали реальне стані амбулаторії. Але бюджет вже розподілили та в цьому році відремонтувати амбулаторію неможливо.

"Тіхонченко пояснив, що виходити на повну реконструкцію будівлі - проблематично, тому що потрібно мати проєкт і встигнути цього року подати його на реалізацію. Краще піти шляхом капітального ремонту, там простіше процедура. Це потрібно, щоб виділили кошти на капремонт. Цього року пізно звернулися, на жаль, через бездіяльність місцевої влади. на початку року вже були розподілені кошти, субвенція, велика частина коштів пішла на боротьбу з коронавірусів. Тим більше немає проєкту, тому про реконструкцію мова не йде ", - додав Солодчік.

Харківська РДА буде подавати кошторис в цьому році, щоб в майбутньому знайти гроші.

"Це тільки перша зустріч. Надалі будемо виходити з певною пропозицією, якщо ми захочемо робити реконструкцію, робимо проєктом, вже буде співфінансування. Але для цього нам потрібен проєкт. Щоб це було фінансування з обласного бюджету і вже бюджету ОТГ. Знайти кошти в середині року дуже проблематично ", - резюмував Солодчік.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, Харківські слідчі відправили до суду обвинувальний акт за фактом службової недбалості головного лікаря одного з міських медзакладів.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися