Вбиває 99% бактерій і вірусів: харків'яни винайшли антисептик зі звичайної води (фото)

Вченим вдалося домовитися з вітчизняними виробниками, і проект буде чисто українським

Вчені з Харківського Інституту мікробіології та імунології імені Мечникова винайшли пристрій, який перетворює звичайну воду в санітайзер. Про це передає Укрінформ, посилаючись на розробників.

Відзначається, що вченим вдалося домовитися з вітчизняними виробниками, і проект буде чисто українським. Пластикову частину робитиме одеський завод, а електроніка і кінцеве складання - за Черніговом. Виробництво невеликими партіями почнеться вже в листопаді.

Пристрій розробники назвали IOON. Технологія заснована на цільовому синтезі тривалентного срібла, який руйнує бактеріальну або вірусну оболонку, порушує обмін речовин і процеси поділу (розмноження) мікробів.

За словами вчених, вони прагнули створити такий антисептик, який діяв би дуже швидко, не був токсичним, вбивав більшість бактерій, і до якого бактерії не змогли б адаптуватися.

Відомо, сто команда стартапу виграла грант в 25 тисяч доларів від Ukrainian Startup Found і отримала менторську підтримку від Polish-Ukrainian Startup Bridge і EO Business Incubator. Виграний грант вклали в удосконалення пристрою для серійного виробництва, зазначили розробники.

picture

Читайте також: Юна арфистка з Харкова виграла міжнародний конкурс в Сербії.

Фото: Укрінформ



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися