Будівництво онкоцентру в 2020 році повністю зірвано, - Світлична

Кабінет міністрів України не виділив нічого з бюджету, навіть обіцяні 100 мільйонів гривень

 У Харкові цього року так і не продовжили будівництво нового онкологічного центру. Про це народний депутат України Юлія Світлична написала на своїй сторінці в Facebook.

Вона нагадала, що пропонувала повернути зняте фінансування в розмірі 274 млн грн, однак, все одно виділили всього 100 млн грн.

 "У вересні було багато розмов і обіцянок від представників влади продовжити будівництво нового онкологічного центру в Харкові. Всі жителі нашого рідного міста це прекрасно пам'ятають. Разом з людьми ми тоді вимагали відновити повноцінні будівельні роботи, які були зупинені на початку 2020 року. Мною до Верховної Ради було подано пропозицію повернути зняте фінансування з Державного бюджету в повному обсязі - 274 млн грн. Саме ця сума була необхідна в цьому році для динамічного будівництва і дотримання всіх затверджених термінів. Замість цього було виділено всього лише 100 млн грн. Це, звичайно, краще, ніж нічого, але стало очевидним, що будувати швидко не планують, а швидше за все - просто "замилюють" людям очі перед виборами. На жаль, так і сталося. Причому, в гіршому варіанті", - пише Світлична.

Нардеп додає, що навіть обіцяну суму, яка майже в три рази менше, так і не перевели до обласного бюджету Харківського регіону. Більш того, є ще два нюанси - ці гроші на наступний рік обнулятиметься і будівництво онкоцентру потрібно виставляти на міжнародний тендер, термін якого всього 60 днів.

"На сьогодні 100 млн грн так і не надійшли до обласного бюджету! Ні копійки! Необхідної постанови Кабінету Міністрів досі немає. На сесії обласної ради питання цієї субвенції з держбюджету обласна адміністрація навіть не підіймала. Порядок використання даних фінансових коштів відсутня, так само як і відповідні експертизи, необхідні для виконання будівельних робіт. Без вищевказаних рішень і дій не може бути оголошений навіть тендер. А він повинен бути міжнародним, термін його проведення - 60 днів. Таким чином, зрозуміло, що виділені парламентом 100 млн грн використані в цьому році не будуть. До того ж ці кошти - не перехідні на наступний рік, і будуть обнулені в державному бюджеті як незапитані", - зазначає Світлична.

За даними народного депутата України, зараз є тільки 20 млн грн, а це означає, що будівництво нової лікарні для хворих на рак в цьому році так і не відбудеться.

"Єдині фінансові ресурси, доступні зараз для будівництва, це" вцілілі "(після зняття в травні місяці практично всього фінансування) 20 млн грн, які були запитані в держбюджеті ще минулого року, за проєктним документом, затвердженим також минулого року. Реальне будівництво онкоцентру у 2020 році повністю зірвано. Результат безвідповідальності та неспроможності місцевої влади", - підкреслює Світлична.

Вона зазначає, що на наступний також не передбачено жодного фінансування на онкоцентр. Тому нардеп буде подавати нову настійну пропозицію в Бюджетний комітет Верховної Ради на відновлення будівництва і виділення для цього 500 млн грн.

"Далі. У проєкті державного бюджету на 2021 рік фінансування будівництва онкологічного центру в Харкові також відсутня! У зв'язку з цим подаю в Бюджетний комітет ВР настійну пропозицію про виконання владою своїх обіцянок перед харків'янами та виділення фінансування для будівництва клініки на 2021 рік в обсязі 500 млн грн. Ця сума дозволить повноцінно відновити будівництво онкологічного центру і скоротити відставання від графіка", - резюмує Світлична.


Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, заморожене губернатором Харківської області Олексієм Кучером будівництво онкоцентру, нібито подану в "Велике будівництво", стало відкриттям для Володимира Зеленського. Офіс президента опублікував у Facebook відео, де Зеленський говорить, що не чув про цей проєкт.
Перше питання від ЗМІ Зеленському стосувався онкоцентру і того факту, що його будівництво зараз заморозили. Президент сказав, що раніше не чув про центр взагалі.
"Нічого не чув про стан онкологічного центру", - відповів Зеленський.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися