Під Харковом можуть закрити пологове відділення районної лікарні

У медзакладі працюють 53 працівники, є 2 анестезіологи та ще 3 за сумісництвом

Національна служба здоров'я України не збирається давати гроші пологовому відділенню Слобожанської лікарні в Чугуївському районі Харківської області через те, що вважає його непідготовленим. Про це повідомляє Суспільне.

"В минулому році, коли з нами не уклала НСЗУ контракт, спираючись на те, що у нас недостатньо було обладнання, зокрема, не було сучасного апарату ультразвукової діагностики й апарату штучної вентиляції легень. Це було куплено протягом трьох місяців. Ми очікували вікно, за яким могли провести доконтрактування, але його так і не було", - повідомив завідувач пологовим відділенням Слобожанської райлікарні Володимир Токар.

"Одна зі статей, через яку не буде укладатися угода з пологовими відділеннями, — це мала кількість пологів. Хоча у вимогах НСЗУ ніде це не вказано. Це сказано лише поміж рядків", - зазначив заввідділенням.

І додав, що в медустанові є свій штат - 53 працівника, є 2 анестезіологи та ще 3 за сумісництвом. У минулому році прийняли 167 пологів. Але, пологове відділення можуть закрити.

"Тільки на зарплатню минулого року райдержадміністрація витратила 2.4 млн грн... Якщо НСЗУ не підпише з нами контракт, пологове відділення буде просто закрите", - сказав Токар.

В. о. голови Нацслужби здоров'я України Андрія Віленського стверджує, що після минулої кампанії укладення договорів, в НСЗУ з'ясували, що близько 500 закладів в Україні не підходять під базові вимоги: "Наприклад, в лікарні, в якій роблять операції, немає анестезіолога".

"Розуміючи, що якщо ми не укладемо з ними договори, це може викликати напругу в регіонах, в цих колективах, ми пішли на такий крок: відклали вимоги, які ми висували до 1 квітня, на 1 жовтня і попередили власників, що в інтересах пацієнтів вони повинні набути відповідності, тобто взяти певних лікарів на роботу або докупити обладнання. І всі ці пів року ми моніторили, як заклади виконують ці вимоги. До закінчення цього періоду 85 закладів так і не виконали вимоги. Тоді НСЗУ призупинило фінансування за цими пакетами, і процес пішов швидше", - зазначив Віленський.

Як повідомляли "Харків. Коментарі "раніше, згідно з прийнятим бюджетом Харківської області на 2021 рік, обсяг фінансування регіональної медицини зменшився у 2,6 раза і склав лише 483 мільйони, у той час, як у 2020 році він становив 1,27 мільярда гривень. Особливо слід звернути увагу, що на спеціалізовану стаціонарну медичну допомогу населенню обласна влада скоротила фінансування більш ніж в 5 разів - 93 мільйони гривень, замість 501 мільйона у 2020 році; в 4,8 раза скоротили фінансування багатопрофільної медичної допомоги населенню - 31,5 мільйона, замість 151,8 у 2020 році; санітарно-курортна допомога населенню також зменшиться у 2 рази - 54,1 мільйона, замість 111,6 у 2020 році; медико-соціальний захист дітей-сиріт скоротиться в 1,57 раза - 68,1 мільйона, замість 107,1 у 2020 році; витрати на екстрену медичну допомогу скоротяться в 12,7 раза - 7,5 мільйона, замість 96,8 у 2020 році; на створення банків крові та її компонентів влада скоротила витрати в 1,7 раза - 20,4 мільйона, замість 35,4 у 2020 році; на спеціалізовану амбулаторно-поліклінічну допомогу бюджет зменшиться в 8 разів - 9,1 мільйона, замість 73,4 у 2020 році; майже в 14 разів скоротяться витрати на стоматологічну допомогу - 1,09 мільйона, замість 15,2 у 2020 році; забезпечення діяльності інших установ охорони здоров'я скоротиться в 1,86 раза - 52,1 мільйона, замість 97,1 у 2020 році.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися