Харківський лікар прокоментував ситуацію з вакцинацією в світі: Закінчення спалаху

Волянський припустив, що колективний імунітет був досягнутий природним шляхом ще до масової вакцинації

Завідувач Лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський проаналізував світову вакцинацію. Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Волянський зазначив, що Чехія першою з великих країн досягла показників 2000 смертей/мільйон жителів. За офіційними даними інфіковано 12% населення. 5% щеплено однієї дозою, 2,5% - двома. Ніякого насичення епідемічного процесу там поки не видно - 3-й гребінь другої хвилі в розпалі.

"Який показник повинен відповідати створенню колективного захисту? Зрозуміло, відносна кількість смертей - лише один з маркерів пандемії, який змінюється в залежності від великої кількості факторів. Рекордсмен - Гібралтар (2700). Висока щільність населення (близько 5000 / кв.км). Дуже коротка хвиля (грудень-січень). Але при цьому інфіковано лише 12,5% і на кожного жителя зроблено 5,7 тесту. Гібралтар - чемпіон світу за охопленням. 120 доз / 100 жителів. 80% населення (ВСЕ ДОРОСЛІ) вакциновані однією дозою вакциною від Пфайзер, 50% - двома. Почали вакцинацію 14 січня, робили близько 1000 доз на добу. Спалах ЗАКІНЧЕНО. Ключові питання: колективний імунітет був досягнутий природним шляхом ЩЕ ДО МАСОВОЇ ВАКЦИНАЦІЇ? ", - написав лікар.

Раніше Андрій Волянський підсумовував ситуацію по COVID-19 за зиму. Він уточнив, що в Україні пандемія триватиме довше, ніж в решті світу.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися