Міністр Степанов сперечався з волонтеркою та заявив, що місця у харківських лікарнях є

На думку міністра, комісія, яку відправляли в Харків кілька тижнів тому, вирішила усі проблеми

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що на Харківщині є багато вільних місць з потоковим киснем для хворих на Covid-19. Про це він заявив в ефірі програми "Свобода слова".

У студії на прямій трансляції була також присутня харківська волонтерка Наталя Попова, яка протягом усього періоду пандемії піднімає питання лікування коронавірусу у Харкові, а також допомагає хворим із забезпеченням їх киснем, коли у лікарнях відмовляють у госпіталізації.

За словами волонтерки, вільних місць немає абсолютно у всіх опорних лікарнях Харківщини. Людей туди погоджуються госпіталізувати лише при сатурації 15-16%.

"Окрім тих заяв, які зараз роблять чиновники та які не відповідають дійсності, немає жодних змін. У нас висять заявки від пацієнтів, які намагаються додзвонитися волонтерам, потрапити в лікарні. Ні, госпіталізації були здійснені, але з сатурацією, ви просто почуйте мене, з сатурацією 15-18%. Скажіть, пане міністре, наскільки перспективні такі пацієнти, у яких вже енцефалопатія у розпалі? Що мають відповідати лікарі родичам? Чому ці люди можуть не повернутися додому? Висока ймовірність, що вони не повернуться", - повідомила волонтерка.

На запитання ведучого про те, які саме лікарні відмовляються приймати хворих, Попова відповіла, що лікарні не відмовляються приймати, а вони просто не мають вільних місць.

"Ці місця звільняються лише у двох випадках - якщо хтось виписується (а ми знаємо, що ковід лікують не один тиждень, а значно більше), або після того, коли хтось помре", - зазначила Наталя Попова.

Вона також наголосила, що у регіоні закуповують концентратори замість потокового кисню, і 70% з них не мають попиту. Попри це, наступна субвенція запланована також на придбання концентраторів.

"Нам потрібний потоковий кисень, але гроші чомусь витрачаються в іншому напрямку. У нас є потоковий кисень у лікарнях, і його заповненість 100% з додатковими відсотками, адже на деяких кисневих точках стоять роздвоювачі. Так само роздвоювачі ставляться на ШВЛ у випадках крайньої потреби. Наслідки цього лікарям відомі", - повідомила волонтерка.

На ці заяви, міністр охорони здоров'я Максим Степанов відказав, що кілька тижнів тому до області їздила комісія, яка перевіряла, чи є у лікарнях вільні точки та зайняті, вони виявили розходження у цифрах, але визначили, що 100% заповненості ліжок немає в жодній лікарні Харківської області.

"Навіть 90% заповненості немає у жодному місті. В нас не було жодного випадку, щоб у якійсь лікарні не було кисню", - наголосив міністр.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що після перевірки, яку направляло МОЗ на Харківщину ХОДА зобов'язало госпіталь ветеранів розпочати прийом пацієнтів із діагностованим Covid-19.



Алекс

14 травня 2021, 19:41

Некоторых Медиков и степанова давно пора посадить.а 22инф.темболее.там что руководство что5е отделение убийцы и шкуродеры

Елена

27 квітня 2021, 18:32

Мою родственницу забрали с сатурацией 50%, в Ковшаровку, она погибла, была поздно и она не была под ИВЛ(. Это уже вторая смерть в их семье. О чем говорит этот министр, которому доносят ложные сведения, пусть интересуется и проверяет , а не доверяет. А знает ли министр, чтоб попасть в харьковскую больницу надо договариваться.... Большая благодарность волонтерам за правду.

Андрей

27 квітня 2021, 14:10

Людей с сатурацией 40 не принимают... Видимо от того, что места есть...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися