Акушерів у громади: яка ситуація із фінансуванням Харківського перинатального центру

Харківські чиновники планують включити перинатальний центр у програму створення мобільних груп медичного обстеження, аби центр отримав додатково кошти від НСЗУ

Харківський обласний клінічний перинатальний центр четвертого серпня відвідали місцеві депутати Ігор Горішній і Карина Кірієнко, а також   заступник голови Харківської облради Тетяна Біловол. На робочій нараді чиновники разом з медиками обговорили нагальні проблеми центру.

За словами виконувача обов'язків директора перинатального центру Наталії Капустник, центр потребує закупівлі дороговартісного обладнання, аби мати змогу отримати гроші за пакети послуг від НСЗУ.

Наразі потрібно відкрити реанімаційне відділення, яке було нещодавно реконструйоване. Для цього там має бути облаштована вентиляція та проведено кисень. Вартість цих робіт - шість мільйонів гривень. 

Аби отримати фінансування по ще одному пакету послуг потрібно придбати систему тотальної гіпотермії новонароджених, вартість якої становить близько одного мільйона гривень. 

Наталя Капустник зізнається, що фінансування від НСЗУ по цих пакетах дуже важливо отримати, адже кошти покращать фінансовий стан лікарні. Наразі центр отримує близько чотирьох мільйонів гривень на місяць, втім лише на зарплату витрачається близько трьох мільйонів.

Чекає центр і на шість мільйонів гривень, які вкрай необхідні для ремонту корпусів та переходу.

У перинатальному центрі розміщено 220 ліжок. Лікарі приймають пологи у здорових породіль і пологи з патологіями. Центр обслуговує Харків та область. Протягом 2020 року медики прийняли 1849 пологів.

За словами Тетяни Біловол, палати та операційні у перинатальному центрі обладнані за європейським стандартом.

Лікарню планують включити до програми створення мобільних груп медичного обстеження мешканців Харківської області. Таким чином центр отримає додатково кошти від НСЗУ завдяки тому, що медики проводитимуть профілактичні прийоми у громадах. Також посадовці пообіцяли розглянути потреби центру на ремонти та закупівлю обладнання.

Як повідомляв раніше портал "Коментарі", у Харкові з'являться ще три центри масової вакцинації



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися