Харківський лікар дав 8 порад для боротьби з коронавірусом

Що потрібно зробити, щоб пережити коронавірус

Завідувач Лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський дав 8 порад щодо боротьби з коронавірусом. Відповідний пост з рекомендаціями він опублікував на своїй сторінці в Faсebook.

Рекомендації:

1. Нещепленим і людям, які не хворіли, - з'ясовувати свій статус (тест на антитіла класу Джі). Якогось критичного рівня антитіл немає. Їх будь-яка кількість говорить про сформовану імунну відповідь організму. Тому тест може бути будь-яким - якісним, кількісним, на нейтралізувальні антитіла та ін.

2. Якщо людина перехворіла раніше (антитіла є) - ризик інфікування Дельта-варіантом невисокий. Якщо це все ж відбувається - хвороба не повинна бути важкою.

3. Якщо антитіл немає - людям із груп ризику (50, хронічні захворювання, особливо кілька хр. захворювань) варто робити щеплення "Короноваком" як найбезпечнішою та ефективнішою вакцину з доступних в Україні.

4. Якщо вони (люди з груп ризику) не хочуть вакцинуватися проти Covid - дотримуватися ізоляційні заходи (маска, дистанція). Але при цьому обов'язково гуляти, провітрювати приміщення, давати собі фізичні навантаження, гартувати (контрастний душ), обстежитися, підліковувати свою патологію, вакцинуватися проти грипу і пневмокока,

5. Людям не з груп ризику і які не мають антитіла варто зробити щеплення (краще "Короноваком") якщо: про ні не хочуть хворіти, про ні хочуть вкласти свою лепту в захист вразливих (створення колективного захисту), про ні не вагітні, про ні старше 18 років. Діти легко переносять Covid і практично не вмирають. В Україні зафіксовано 52 летальних випадки зі 150 тисяч інфікованих у віковій групі 0-20 років.

6. Вакциновані (особливо з груп ризику) повинні розуміти, що вакцинація захищає не відразу і далеко не всіх, тому необхідно дотримуватися ізоляційні заходи (маска, дистанція) та перевірити наявність антитіл через місяць після другої дози. В Україні на відміну від, скажімо, Великобританії, складно по тесту на антитіла відрізнити поствакцинальний і природний імунітет.

7. Контактним - варто перевірити наявність антигену (ПЛР або швидкий тест). У разі негативного результату потрібно розуміти, що інфікування все одно могло статися, тому через місяць перевірити наявність антитіл класу Джі.

8. Багато людей п'ють вітаміни та препарати для розпалювання крові. Це треба обговорити з лікарем. Вітаміни, зокрема вітамін Д, у великих дозах токсичний (часто його приймають по 4-8 тисяч од. на добу). Приймання противірусних препаратів профілактично можливе в разі контакту з хворим ("Аміксин", "Амізон", "Арбідол" на 5 днів).

Нагадаємо, в Харківській області на 4 жовтня коронавірус виявили у 592 жителів. За добу від коронавірусу померло 6 осіб. В області COVID-19 діагностували вже у 169 512 осіб. У регіоні за весь період пандемії померло 4000 хворих. Видужала від коронавірусу вже 150 513 осіб. Зараз під наглядом медиків знаходиться 14 999 пацієнтів.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися