"Пандемію майже зупинили" - харківський лікар про коронавірус

Лікар із Харкова пояснив, чому пандемія ще не закінчилася

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський пояснив, чому триває пандемія при 7 мільярдах введених доз вакцин. Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"По-перше, пандемія майже зупинена. Але це не локомотив, який може різко загальмувати. У світі величезна кількість активних епідемічних вогнищ, які знаходяться на різних стадіях. Але більшість - догорає. По-друге, вакцинація не настільки ефективна, як нам кажуть Епідемічний процес різко згасає в Індії, Індонезії, Пакистані, де охоплення двома дозами становить 24%, 27% і 19% відповідно, і при цьому активні вогнища мають місце в США з охопленням 58% та Великобританії з охопленням 68%, причому британцям вже введено понад 5 мільйонів 3-х доз", - написав лікар.

При цьому лікар зазначив, що вакцина справді допомагають, але проти деяких мутацій вона не така ефективна. Крім цього вакцини розподілені нерівномірно територіально. Близько 150 бідних країн світу (включно з Україною) з населенням 3 мільярди осіб отримали 1,2 мільярда доз, тобто. досягли середнього охоплення лише у 20%. Крім цього, в Україні не прищеплюють літніх людей. Серед людей 80 охоплення лише 8,3%.

"Гонитва за збільшенням охоплення серед молодих безглузда, потрібно акцентовано прищеплювати вразливих. Сьогоднішнє охоплення двома дозами в 17% дуже далеке від досягнення колективного захисту, Україна зі своєю перманентною відсутністю епідемічного розслідування та адресного захисту досягне колективного імунітету до Нового року коштом, в першу чергу, тих хто перехворів (а це передбачає величезну кількість смертей людей похилого віку)", - підсумував лікар.

Нагадаємо, у Харківській області на 31 жовтня коронавірус виявили у 1934 жителів. За добу від COVID-19 померло 19 людей. В області COVID-19 діагностували вже 206 415 осіб. У регіоні за весь період пандемії померло 4703 хворих. Одужало від коронавірусу 168 907 осіб. Наразі під наглядом медиків перебуває 32 805 пацієнтів.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися