"Вакциновані хоч і хворіють, але вмирають у кілька разів рідше" - лікар із Харкова

Волянський закликав людей із груп ризику негайно прищеплюватися

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський порадив нещепленим людям із груп ризику зробити щеплення, а вакцинованим продовжувати дотримуватись ізоляційних заходів та перевіряти рівень захисту. Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Лікар прокоментував таблицю, яка аналізує частоту інфікування, госпіталізацій у реанімації та смертей через 28 та 60 днів у повністю вакцинованих та нещеплених мешканців Великобританії за 3 останні тижні. Згідно з таблицею повністю вакциновані у вікових групах 30-39, 40-49, 50-59, 60-69, 70-79 та старше 80 років інфікуються частіше, ніж нещеплені. Причому для людей віком 40-70 років – більш ніж удвічі частіше.

"Як це пояснити? У вакцин негативна ефективність проти інфікування? Ні. Ефективність порівнюють в однорідних вибірках. Скоріше, справа в іншому. Причиною відмови від вакцинації може бути перенесена раніше інфекція, що дає хороший захист. І ще одне: вакциновані можуть відчувати себе захищеними та нехтують ізоляційними заходами. У будь-якому випадку хворі вакциновані потрапляють у відділення реанімації та помирають у 2-6 разів рідше, ніж нещеплені", - написав Волянський.

Також лікар дійшов двох висновків: "Вакцинація не захищає від інфікування, тому щеплені повинні дотримуватися ізоляційних заходів і перевіряти рівень свого захисту" і "Вакциновані рідше тяжко хворіють і рідше вмирають, тому нещеплені вразливі, вакцинуючись, різко зменшують ймовірність важкого перебігу та смерті".

Нагадаємо, на Харківщині на 15 листопада коронавірус виявили у 829 мешканців. За добу від COVID-19 померло 25 людей. В області COVID-19 діагностували вже 227 198 осіб у сумі. У регіоні за весь період пандемії померло 5079 хворих. Одужало від коронавірусу 186 078 людей. Зараз під наглядом медиків перебуває 36 041 пацієнт.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися