Лікар пояснив чому після коронавірусу залишається погане самопочуття

Чому людина погано почувається після коронавірусу

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський розповів, чому після коронавірусу ще довгий час люди почуваються хворими. Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"Є кілька варіантів пояснення патогенезу синдрому. Мені найімовірнішим здається активація хронічних вірусів герпетичної групи. Моя команда пролікувала вже понад 500 людей із постковідом, і ЗАВЖДИ (100% випадків) ми знаходили активний герпес у клітинах крові пацієнтів. Найчастіше це був ВЕБ, рідше ВГЧ, ВПГ1, ЦМВ, але всі 8 відомих на сьогодні вірусів герпесу у людини зустрічалися з різною частотою", - розповів лікар.

При цьому люди часто вважають, що герпетичні інфекції присутні у кожної людини ще з дитинства і кілька активних вірусів можна знайти у будь-кого. Волянський же заявив, що у більшості здорових людей віруси герпесу в сплячому стані, що підтверджується наявністю антитіл класу Джи, але відсутністю реплікації вірусів (негативний ПЛР у лейкоцитарній масі або відсутність флуоресценції лейкоцитів в ІФА). Також лікар розповів, що для лікування постковіду потрібно залучати різних спеціалістів.

"Відповідно, до лікування постковіду за необхідності потрібно залучати пульмонологів, кардіологів, гастроентерологів, неврологів, психотерапевтів. І на відновлення функціональних порушень необхідна фізична реабілітація.Тому три кити правильної діагностики та лікування постковід: імунореабілітація, підключення профільних спеціалістів, фізична реабілітація. Висновок дуже простий: БЕЗ імунодіагностики та імунореабілітації правильна діагностика та правильне лікування ПОСТКОВІДУ неможливі", — підсумував лікар.

Нагадаємо, у Харківській області на 13 грудня коронавірус виявили у 124 мешканців. За добу від COVID-19 померло 14 людей. В області COVID-19 діагностували вже у 239 502 осіб. У регіоні за весь період пандемії померло 6033 хворих. Одужало від коронавірусу 219 065 людей. Зараз під наглядом медиків перебуває 14 404 пацієнти.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися