Які свята відзначатимемо у вересні: новий календар

У вересні розпочалося церковне новоліття

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, пишуть “Коментарі. Харків”

Відповідно до змін всі неперехідні свята будемо відзначати за новоюліанським стилем - на 13 днів раніше. На перший місяць осені припадає кілька важливих дат.

Найбільш важливі з церковних свят - великі свята, пов'язані з життям Ісуса Христа і Богоматері. Їх ділять на дванадесяті (12 головних) і недванадесяті. У вересні великих дванадесятих свят буде два - Різдво Пресвятої Богородиці та Воздвиження Хреста Господнього.

У вересні важливо відзначити кілька значимих дат:

  • 1 вересня - початок індикта - церковне новоліття; 

  • 8 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці; Почаївської ікони Божої Матері.

  • 14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього; преставлення святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського.

  • 17 вересня - мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Варто зазначити, що прийняття нового календарного стилю або збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що місті Харків вихідними провели майстер-класи з фігурного катання та трюків на роликах. Як зазначили у Департаменті у справах сім’ї, молоді та спорту, заняття провели провідні тренери шкіл Skating angels і Yolo school.

Також у рамках майстер-класів відбулися фінальні виступи та нагородження фіналістів соціально-спортивного проєкту “Я зможу!” в категорії “Фігурне катання на роликах”. Переможцями стали Олександр Негрій, Дарʼя Осокіна, Дарʼя Агаркова та Софія Сірик. Крім того, за активну участь у розвитку спорту міста Харкова під час воєнного стану Подяками департаменту були відзначені тренери.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися