День ангела 9 січня: історія свята та привітання

Вважається, що якщо цього дня мороз, то рік буде врожайним

Сьогодні 9 січня, за новим церковним календарем день пам'яті мученика Полієвкта. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію календар ПЦУ

В Інституті екуменічних студій розповіли, що Святий Полієвкт жив у III ст. у вірменському місті Мелітині, був багатим та хоробрим старшиною римської армії. Полієвкт мав одного найсердечнішого друга Неарха, який, бувши ревним християнином, навернув його до Христової віри.

Під час переслідування християн Полієвкт привселюдно визнав свою віру у правдивого Бога. Він розповів, як з’явився йому Ісус Христос і, знявши з нього військову уніформу, одягнув у дуже дорогу і ясну одежу, та ще дав крилатого коня. Це видіння означало, що незабаром Полієвкт стане лицарем неба, куди прибуде на крилатому коні мучеництва. Тоді відважному Полієвкту відрубали голову і так він був хрещений власною кров’ю. Невдовзі його святі мощі перенесли до Царгорода. На честь св. Полієвкта близько 377 року в його рідному місті збудували церкву.

Також сьогодні згадують преподобного Євстратія, чудотворця. Євстратій був родом із міста Тарса. 20 років він таємно пішов із рідної домівки до Авгарівської обителі (на Олімпі в Малій Азії). Там вів суворе подвижницьке життя, ночами молився, а харчувався лише хлібом і водою. Через деякий час його обрали настоятелем монастиря. За часів правління іконоборця Лева Вірменина преподобний Євстратій переховувався в горах і пустелях, а після смерті царя повернувся в монастир. Помер святий у віці 95 років, а перед смертю дав настанову: думати про майбутнє життя і не прив'язуватися до земних благ.

За прикметами дня дивляться, якою буде погода надалі, пише “Уніан”:

  • ворони сидять на верхівках дерев - холоди затягнуться надовго, гуляють по снігу - до потепління;

  • птахи раптом зникли - піде сніг;

  • туман цього дня - скоро чекай відлигу.

Вважається, що якщо цього дня мороз, то рік буде врожайним. 

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Захар, Пилип, Антоніна. Тож цього дня варто відправити близьким, родичам, знайомим вітальну листівку.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про прикмети 8 січня.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися