День ангела 10 січня: історія свята, іменинники, прикмети та заборони дня

Сьогодні не варто виносити з дому сміття

Сьогодні, 10 січня, відповідно до церковного календаря, згадують св. Григорія єп. Ниського, прп. Дометіяна єп. Мелітинського, прп. Маркіяна, пресвітера й економа Великої Церкви, свт. Феофана Затворника, повідомляють "Коментарі. Харків".

Відомо, що святитель Григорій, єпископ Ниський, був молодшим братом святителя Василія Великого. Народження і виховання його збіглося із піком аріянских суперечок. Отримавши гарну освіту, він був у свій час наставником красномовства.

У 372 році був рукопокладений святим Василієм Великим на єпископа міста Ніси в Каппадокії. У 379 році помер його брат святий Василій Великий. Святий Григорій важко переживав втрату свого наставника. У тому ж році святий Григорій брав участь в Антіохійському Соборі проти єретиків, що не визнавали непорочності Божої Матері, і тих, що поклонялися Богоматері як божеству. Він був вибраний Собором для огляду церков в Аравії і Палестині й утвердження православного вчення про Пресвяту Богородицю. Дорогою додому святий Григорій відвідав Єрусалим.

У 381 році святий Григорій був одним з головних діячів II Вселенського Собору, який було скликано в Константинополі проти єресі Македонія, який неправильно тлумачив природу Святого Духа. На цьому Соборі, за ініціативою святого Григорія, був доповнений Нікейський Символ віри.

Доживши до глибокої старості, святий Григорій Ниський уснув незадовго після Константинопільського Собору.

Преподобний Дометій був єпископом Мелітинським. Уснув у 570 р. за правління Юстина Молодшого.

Преподобний Маркіян – пресвітер і економ Великої церкви (в Константинополі). Народився він у Римі, але початкову освіту отримав у Константинополі. Після смерті батьків преподобний Маркіян успадкував велике багатство, котре використав для будівництва, оновлення і прикраси храмів. Етична чистота, строге подвижницьке життя звернули на нього увагу патріарха, який висвятив преподобного Маркіяна на пресвітера і поставив економом Великої (патріаршої) церкви в Константинополі.

Преподобний Маркіян роздавав завжди щедру милостиню, а сам відрізнявся скромністю, відмовляючи собі у всьому. Отримавши дар чудотворення, преподобний Маркіян зціляв хворих, виганяв бісів. Уснув святий Маркіян приблизно у 472 – 474 рр. Спочиває у монастирі святого Івана Предтечі в Константинополі.

Повір'я дня:

  • Цього дня не варто хвалитися, особливо грошима і матеріальними благами, щоби незабаром не позбутися їх усіх.

  • На Григорія з дому не можна виносити сміття і попіл. Можна щастя своє винести.

  • На здоров'я скаржитися без причин також не можна, інакше можуть проявитися справжні хвороби.

  • Не варто сьогодні стригтися, аби не “украсти” у себе щастя.

Прикмети дня: 

  • Якщо на деревах видно іній, значить, літо буде прохолодним і непогожим.

  • Ясна погода 10 січня віщує сухе і спекотне літо.

  • У народі говорили: “Якщо на Григорія багато снігу – буде багато хліба”.

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анатолій, Григорій, Макар, Павло, Петро.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, де у Харкові можна зігрітися в морози.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися