Учні харківської гімназії на борту ракети «SpaceX Dragon» відправили на МКС власну мінілабораторію

Харків'яни побували у космічному центрі Кеннеді NASA.

Учні Харківської гімназії №47 зі стоматологічними матеріалами на борту ракети "SpaceX Dragon" відправили на Міжнародну космічну станцію власну мінілабораторію зі стоматологічними матеріалами. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

Як повідомили у Департаменті освіти, юні харківські дослідники побували у космічному центру Кеннеді NASA (Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору), поспілкувалися з американськими науковцями, побачили відліт ракети на мисі Канаверал, а зараз повертаються додому.

До складу команди увійшли учні Софія Давидова, Михайло Гарькавець, Єлизавета Садчикова, Владислав Волков та їхній науковий керівник, переможець Всеукраїнського конкурсу "Учитель року - 2022", учитель біології гімназії №47 Андрій Самойлов. Школярі підготували проєкт "Затвердіння стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації". Експеримент допоможе вивчити вплив мікрогравітації на структуру пломб та міцність їх з’єднання з зубом, що важливо для лікування астронавтів у космосі.

У департаменті зазначили, що робота над проєктом розпочалася у вересні 2021 року, коли школярі взяли участь у всеукраїнському конкурсі Малої академії наук України в рамках міжнародної програми SSEP (Student Spaceflight Experiments Program - програми шкільних космічних експериментів). У грудні вони стали фіналістами програми і отримали можливість випробувати дослідження у реальних умовах у космосі.

"Після 24 лютого 2022 року всі учасники команди роз’їхалися по різних куточках світу і не мали доступу до мінілабораторії. Влітку гімназію зруйнували російські ракети, але їхній учитель дістався до школи, забрав лабораторію зі зруйнованого класу біології і переслав її до Польщі. Завдяки цьому команда продовжила експеримент відповідно до вимог NASA. Тепер мінілабораторія знаходиться на МКС, де експериментами школярів за їхніми інструкціями керуватимуть астронавти", - розповіли у Департаменті освіти.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Зі сторони Бєлгорода росіяни продовжують обстріл Харківської області

Від дій рашистів постраждали більше 18 населених пунктів Харківської області.

Росіяни відкривають вогонь по мирним населеним пунктам та позиціям українських військових.

У Харківській області від обстрілів рашистів постраждало більше 18 населених пунктів за добу з 30 листопада на 1 грудня. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на зведення Генштабу ЗСУ.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з російської артилерії зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Стрілеча, Красне, Стариця, Огірцеве, Бударки, Чугунівка, Петро-Іванівка, Дворічна та Западне Харківської області.

Зафіксоване вогневий вплив ворога по районах населених пунктів Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Дружелюбівка Харківської області.

У Харкові сьогодні відкриються пункти видачі гарячого харчування (АДРЕСИ)

Пункти видачі гарячого харчування у Харкові відкриють на базі шкіл. Для отримання їжі необхідно взяти з собою посуд. Опубліковано перелік шкіл, де з 1 грудня почнуть працювати пункти видачі гарячого харчування. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

Нагадаємо, що отримати гаряче харчування зможе кожен, хто цього потребуватиме. Для цього потрібно буде взяти з собою посуд. Працюватимуть пункти щоденно з 11:00 до 14:00. У яких навчальних закладах мешканці Харкова отримають їжу, можна подивитися за посиланням. 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися