Вчений з Харкова очолив експедицію до Антарктиди: Команда пробуде там більше року

Дослідники проведуть на станції в Антарктиді близько 13 місяців

В Україні, 24 березня, 26-а антарктична експедиція (ОАЕ) вирушила на станцію "Академік Вернадський". Главою команди став рекордсменом за кількістю зим на станції вчений-геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде дев'ята щорічна експедиція. Про це повідомили в пресслужбі Національного антарктичного наукового центру.

“Торік ми відправляли в Антарктику наймолодшу експедицію за всі роки – середній вік учасників був 37. Цього року, в 26-й УАЕ, середній вік ще менший – майже 36, а наймолодшому учаснику у квітні виповнюється 25 – тобто він ровесник передачі нашої станції Україні від Великої Британії. Тож ми продовжуємо відкривати антарктичну науку для молоді, даючи їй більше шансів самореалізуватися й долучитися до проведення світових досліджень, залишаючись українськими вченими”, – зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

У команді УАЕ - семеро вчених, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. Полярники вивчатимуть клімат, живих організмів, будову льодовиків, формування опадів та стежитимуть за рівнем озону в повітрі. Також в планах у команди - дослідити "мови" та "діалекти" китів, записані за допомогою гідрофонів. Найбільше учасників експедиції - з Харківської та Київської областей (по троє). Двоє полярників - з Чернігівської області, по одному - з Вінницької, Запорізької, Полтавської та Львівської.

aZsUJtlfpYaPE05TkvICpz5ML.jpg

Нагадаємо, Антарктида - безлюдний континент, на 98% покритий льодом, розташований на самому півдні Землі. Це один з найбільш пустельних і важкодоступних куточків планети.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися