У Харківській області створюють парк "Смарагдове джерело"

Ініціатори намагаються захистити харківські діброви від вирубки під розробку газу

У Харкові представники Університету ім. Каразіна запропонували створити ландшафтний парк "Смарагдове джерело". Для цього було розроблено відповідний проєкт та передано його на розгляд до департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської обласної держадміністрації. Про те, на якій стадії перебуває розбудова парку, розповіли у пресслужбі ХОДА.

Автори проєкту пропонують створили регіональний ландшафтний парк (РЛП) у межах природної зони, що розташована у Безлюдівській, Південноміської , Височанської, Мереф'янської та Харківської територіальних громад.

Відповідно до проєкту площа майбутньої заповідної зони складатиме близько 7,5 тисяч га. Головною метою проєкту є збереження решток цінних дібров південного сходу України, у яких знаходиться багато рідкісних видів рослин, грибів та тварин. Деякі з них занесені до Червоної Книги. Також автори проєкту сподіваються у такий спосіб вберегти рекреаційну зону від передачі її видобувачам газу - відповідне рішення про дозвіл на видобуток, підприємці отримали ще весною, та без оформлення належних документів одразу почали підготовчі роботи.

У ХОДА кажуть, що проєкт, який представили науковці Університету ім. Каразіна, недосконалий, та вже втретє віддають його авторам для усунення недоліків. Перше клопотання було подане до Департаменту захисту довкілля та природокористування ще 13 травня. Вже перероблений проєкт вдруге подали у липні. 27 вересня відбулася офіційна зустріч у ХОДА з ініціаторами проєкту, де було прийняте рішення ще раз його допрацювати з урахуванням усіх зауважень, а вже після цього його спробують схвалити. Далі можна буде почати роботу над погодженням проєкту та вирішення питання про оголошення зазначеної території природно-заповідним фондом.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що у  Харкові на Салтівці хочуть побудувати величезний пішохідний міст над дорогою. Для цього  над дорогою потрібно створити кільцевий міст з торговими точками та зонами відпочинку.



Абдурахман

28 вересня 2021, 14:04

Отличная идея. Реку уже очищают на общественных началах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися