Жінкам на Харківщині дозволили працювати довше: подробиці

Жінки можуть обрати кількість днів відпустки до пологів

У Чугуївській міській раді розповіли про зміни у законодавстві про права жінок, які набули чинності, повідомляють "Коментарі. Харків".

Так, було надано право працюючим жінкам, за відсутності медичних протипоказань, за власним бажанням піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів.

У міській раді пояснили, що загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься. Відповідно до змін, жінка зможе використати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів — після, загальна тривалість відпустки залишиться незмінною та становитиме 126 днів.

Якщо жінка не бажає розпочинати таку відпустку пізніше або ж наявні медичні протипоказання, діятиме “стандартний” розподіл днів відпустки до та після пологів.

У міській раді нагадали, що у період дії воєнного стану роботодавець не може відмовити працівниці в наданні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

До того ж право на отримання допомоги по вагітності та пологах має кожна вагітна жінка.

Також забороняється звільнення з ініціативи роботодавця під час воєнного стану вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю. Але це не розповсюджується на випадки повної ліквідації підприємства, установи, організації. Тоді допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, де вагітні жінки на Харківщині можуть отримати прихисток




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися