Харківський лікар розвінчав фейк про біологічну зброю в Україні

Волянський прокоментував фейк про біологічну зброю

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський розвінчав російський фейк про біологічну зброю в Україні. Відповідний пост лікар опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"Для створення міфу потрібно трохи реальної інформації. Дійсно, у березні 2006 року протягом кількох днів співробітники агентства зі зниження загрози (DTRA) США об'їхали кілька інститутів ветеринарного та гуманного профілю з пропозицією провести модернізацію сховищ музейних патогенів. 2 академічні інститути (Інститут епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського в Києві та Інститут мікробіології та імунології ім. Мечникова в Харкові) відмовилися від співпраці, ряд інститутів (одеський УНІПЧІ ім. Мечникова, львівський інститут епідеміології та гігієни, харківський, центральна СЕС та кримська протичумна станція погодилися Я був присутній на засіданні ім. Мечникова і добре пам'ятаю, як Джеррі Лукас, голова американської делегації, був розлючений відмовою керівництва інституту від модернізації музею патогенів у рамках програми. Потім, дійсно, був підписаний договір про співпрацю між міністерством оборони США та міністерством охорони здоров'я України. На першому етапі було закладено скромні 8 мільйонів доларів", - Розповів Андрій.

Варто зазначити, що сам Волянський у 2006-2007 роках працював заступником директора з наукової роботи УНІПЧІ ім. Мечникова в Одесі та пам'ятає всю хронологію подій.

"Навесні 2007 року розпочалася модернізація існуючої лабораторії вірусології з музеєм мікроорганізмів. Ні назва, ні завдання лабораторії не змінювалися. Передбачалося підняти рівень біобезпеки лабораторії до третього (максимальний за шкалою США – четвертий). Вже 2007 року розпочався другий етап програми – модернізація лабораторій вірусології обласних СЕС. Численні жовті гуртки на карті України із символом біологічної загрози, що настирливо демонструються роспропагандою, – це лише обласні лабораторні центри, що виконують суто практичні функції з лабораторного контролю у своїх регіонах. Кадри із захопленим обласним лабораторним центром у Херсоні теж подаються як секретний об'єкт, на якому під керівництвом американців створювалася біологічна зброя. Але це всього лише обласна СЕС у радянській термінології, де лікарі-епідеміологи, бактеріологи та вірусологи проводять повсякденну рутинну роботу із захисту та контролю за інфекційними захворюваннями. Після ліквідації СЕС лабораторні центри обмежені у персоналі, але це зовсім інша тема", - написав Волянський.

Нагадаємо, по Україні вночі, 24 лютого, без оголошення війни війська РФ завдали ракетних ударів. Харків'яни масово почали покидати місто, скуповувати все у супермаркетах та ховатися у метро чи підвалах. При цьому в Росії відмовляються називати таке вторгнення війною, а м'яко заявляють, що це якась спецоперація. Уряд РФ навіть заборонив своїм громадянам виступати проти війни й запевняє, що їхні війська не бомблять мирні міста. При цьому частину Харкова вже зруйновано.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися