Терехов розповів про плани з відновлення Харкова

Очільник міста зауважив, що досвід нинішньої війни показав нам, як потрібно реконструювати і заново створювати міста

За словами міського голови Харкова Ігоря Терехова, кількість зруйнованих будівель внаслідок російських обстрілів наближається до двох тисяч. Про це він розповів під час телеефіру, пише Суспільне. 

Мер зазначив, що ворожі обстріли та бомбардування Харкова не припиняються. 

"За цей час російський окупант знищив 1937 об’єктів, з яких 1671 — житлові будинки, 75 шкіл, вдумайтеся у ці цифри! Це говорить про цілеспрямований геноцид українського народу і цілеспрямований геноцид міста Харкова і мирних харків’ян. Є загиблі, є поранені, і, звісно, ситуація дуже важка", — зауважив харківський міський голова. 

Незважаючи на обстріли у місті продовжуть виконувати роботу комунальні служби. У місті працюють магазини, аптеки, ринки, де мешканці можуть придбати необхідне. Також Терехов розповів, що разом із волонтерами допомагає нужденним - роздає іжу, ліки та предмети першої необхідності. 

Мер Харкова поділився і планами з відновлення першої столиці. Зокрема, очільник міста зауважив, що досвід нинішньої війни показав нам, як потрібно реконструювати і заново створювати міста. Перш за все, мер Харкова пропоную розділити місто на декілька основних частин. 

"Це центральна частина міста — адміністративні будівлі, так званий "даунтаун", який має бути заново збудований з використанням зовсім інших технологій. Ми маємо дивитися на багато кроків уперед, архітектура має бути змінена, але маємо зберегти колорит кожного міста, у тому числі колорит Харкова. Тому що Харків — унікальне місто, тут є своя родзинка, і ми не маємо забути ту бекетівську архітектуру, яку ми мали", — сказав Терехов.

"Друга частина міста — це житлові будинки. Житлові будинки обов’язково повинні мати парковки, підземні паркінги, які в разі необхідності можна успішно використовувати як бомбосховища. По-перше, це безпека, по-друге, це парковка для машин, щоб прибрати машини з внутрішньоквартальних доріг і в разі будь-якої надзвичайної ситуації забезпечити під’їзд швидкої допомоги, пожежних машин і, звісно, нашим комунальним службам буде набагато легше", — зауважив міський голова.

"Третій момент — це соціальна сфера. Вона теж має бути змінена, дитячі садки, школи обов’язково повинні мати бомбосховища", - додав Терехов. 

На думку мера Харкова, будівлі потрібно буде зводити за сучасними технологіями з урахуванням енергозбереження.

"Тому що ми розуміємо, що у подальшому енергоносії дешевшати точно не будуть, і це навантаження і на бюджет, і на бюджет кожного харків’янина, кожного жителя України". 

Нагадаємо, що за даними житлового департаменту, внаслідок обстрілів російських окупаційних військ у 524-х багатоквартирних будинках Харкова пошкоджені покрівлі. Окрім того, було пошкоджено 4,3 тис. вікон у більше ніж 1,5 тис. під'їздів.  Відновлювальні роботи проводять спеціалісти комунальних підприємств "Харківське ремонтно-будівельне підприємство", "Харківжитлобуд", "Харківспецбуд". Вони вже привели до ладу 77 покрівель та 1012 вікон.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися