На Харківщині загинув відомий підполковник

Помер Юрій Савчин

Під Харковом 4 травня під час виконання бойового завдання загинув підполковник та кадровий офіцер Юрій Савчин. Про це розповів воєнний журналіст Юрій Бутусов.

"Він написав мені: "Девіз патріота має звучати так: Ти готовий померти за свою країну? Так, я готовий тут і зараз!" Це була фраза з його улюбленого фільму Майкла Бея "Таємні солдати Бенгазі". Він служив у зенітно-ракетному полку на С-300, і був змушений звільнитися у 2011 році, через свою принциповість і небажання брати участь у показусі та корупції. Але у 2014-му році він пішов добровольцем на фронт, у піхоту, він хотів воювати, і став у званні майора командиром піхотного взводу, він воював на опорному пункті "Фасад" у Щасті. Він не шукав посади - він шукав найгарячішого місця, де він міг взяти на себе відповідальність як офіцер. Воював гідно, отримав орден Богдана Хмельницького 3-го ступеня. Коли він отримав звання підполковник, йому не знайшлось місця в армії, на жаль, після завершення мобілізації. Такі ініціативні, наполегливі, принципові люди, які незамінні у бою, дуже незручні у мирний час, їх виживають та не дають просуватись”, – поділився Бутусов.

При цьому Савчин кілька разів намагався потрапити до Сили спеціальних операцій, вивчив англійську, у 2020 році пробіг 10 км за 46 хвилин. Проте йому відмовили через родичів на окупованій території. У результаті підполковник пішов у запас. Після такого Савчин влаштувався в американську приватну військову компанію, блискуче пройшов усі тести та потрапив на службу до Афганістану.

Після того, як країни НАТО заявили про можливе вторгнення РФ в Україну, Савчин швидко повернувся до Харкова, вже 25 лютого чоловік став військовослужбовцем Збройних сил України, у складі 92-ї бригади керував застосуванням переносних зенітно-ракетних комплексів "Стінгер".

"Він завжди йшов уперед і брав участь у всіх бойових діях під Харковом. 25 березня Савчин був поранений у передовій групі під час визволення села Мала Рогань, але відразу після лікування знову став до ладу. Отримав орден Богдана Хмельницького 2-го ступеня. Він просив допомогти своєму підрозділу та підрозділу "Кума" зі своєї бригади, з яким виконував багато завдань і якого дуже поважав, він поважав лише справи та людей, які здатні боротися за свої принципи, бо тільки такі люди надійні у бою, до якого він готувався. часто повторював фразу зі свого улюбленого фільму - "Жити по совісті важливіше за контракт". Він не зробив високу кар'єру, якою був гідний, він прожив життя як Людина Честі", - розповів Бутусов.

Під рідним Харковом Юрій Савчин загинув 4 травня під час бойової операції. Допомогти сім'ї загиблого підполковника можна за картою: 4402 7111 1216 9931 (Світлана Компанієць).

"Його неможливо замінити. Є просто діра та спустошення на його місці у душі. Але назавжди важливо його не забути, і допомогти його родині, та його бойовим товаришам, які довершать справу до кінця та здобудуть перемогу, якої він так прагнув, та якій присвятив своє життя", - написав військовий журналіст.

Нагадаємо , Росія 24 лютого близько 4 години ранку завдала ракетних ударів по всій Україні. Після цього ворожі військові розпочали вторгнення. У Росії заявляють, що це така собі "спецоперація" для порятунку "російського світу". Уряд РФ карає своїх громадян, які виступають проти війни. При цьому Росія запевняє, що їхні війська не бомбять мирні міста, а якщо й бомбять, то виключно з вини української армії. Багато відомих росіян висловилися і висловлюються проти війни і за це на батьківщині їх постійно називають "зрадниками".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися