Харків у перші дні війни врятував всю Україну, — СБУ

У СБУ розповіли чому Україна вистояла у війні

Своєчасний захист Харкова врятував усю Україну від окупації. Відповідну думку висловив начальник обласного управління СБУ Роман Дудін в інтерв'ю АрміюInform.

"Для мене широкомасштабне вторгнення росії розпочалося задовго до 24 лютого. Приблизно за місяць командир окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка розповів, що в середині лютого військова частина повинна заходити на ротації в районі проведення ООС. А бригада, яку вони міняли, повинна була повернутися до Харківського регіону ближче до початку березня. Тобто область фактично залишалася без підтримки ЗСУ. Це мене дуже схвилювало, адже я розумів, що відкрита агресія рф не за горами. І доленосне рішення, яке вирішило тоді долю не тільки Харкова, а й усієї України, прийняв Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний. Так вийшло, що в той момент він перебував на Харківщині, між нами відбулася розмова, під час якої я виклав усі факти, які говорили про можливе вторгнення. Так вищезгадана бригада залишилася в місці постійної дислокації та 24 лютого відбила сили росармії, які вторглися на територію Харківщини. Вважаю, що це врятувало Україну, оскільки Харків для росіян був дуже символічним містом, яке вони завжди вважали проросійським. І той політичний проєкт зі створення чергової псевдореспубліки зі столицею саме тут, на кшталт першої столиці радянської України, який вони планували реалізувати, провалився. Якби їм вдалося його реалізувати, психологічний вплив на українців був би дуже сильним… І ця війна могла би піти не за тим сценарієм, за яким триває зараз…", — зазначив Дудін.

За словами Дудіна, Росія розраховувала на кримський сценарій. Ворог вважав, що одразу після введення війська, в Україні населення або здасться, або не становитиме серйозної небезпеки і потрібно буде лише придушити невеликі групи незадоволених. Проте ситуація виявилася діаметрально протилежною.

Нагадаємо, до України 24 лютого вторглися війська РФ. Ворог близько 4 години ранку завдав ракетних ударів по всій країні. При цьому в Росії відмовляються називати таке вторгнення війною, а м'яко заявляють, що це така собі "спецоперація" для порятунку "російського світу". Уряд РФ вже заборонив власним громадянам виступати проти війни й запевняє, що їхні війська не бомблять мирні міста, а якщо й бомблять, то виключно з вини української армії. Багато відомих росіян висловилися і висловлюються проти війни й за це на батьківщині їх постійно називають "зрадниками".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися