Відомий український офіцер докладно описав розвиток ситуації під Балаклією

Роман Світан прокоментував ситуацію у Харківській області

На Харківщині тривають бої навколо Балаклії. Українські сили після успішного прориву прагнуть взяти смт Шевченкове та продовжити наступ на Куп'янськ. Російські сили, за попередніми даними, перекидають резерв із метою зупинити ЗСУ. Цю ситуацію прокоментували військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

"До Балаклії можна не прив'язуватися - це просто майданний орієнтир поряд з тими військовими діями, що відбуваються. Краще на неї подивитися трохи ширше і спробувати відкотитися на кілька місяців тому і буде зрозуміло, що відбувалося. Коли брали Ізюм - туди було перекинуто велике російське угруповання. До чого навіть тоді вона була збірною солянкою з мобіків ЛДНР, російських десантників, підрозділів Собра тощо. Ізюмське угруповання спочатку знаходилося в казані. Цей котел був описаний ще 42 або 43 року. Це т.зв. балаклійський плацдарм чи ізюмський котел, до якого потрапили сотні тисяч солдатів і його дуже швидко розкотили. Ще раз забиратися до цього казана було дуже спірним для росіян рішенням. Ізюмський плацдарм є проклятим, оскільки там сходяться дві річки: Сіверський Донець та річка Оскол, що йде через Куп'янськ. Ці річки зливаються. Виходить цікавий трикутник, куди й заповзло ізюмське угруповання. Вони тупцювали там кілька місяців. Вони пробували через Балаклію наступати на південь, щоб перерізати постачання Слов'янська, але це був повний ідіотизм тих сил. Також пробували наступати на Слов'янськ із боку Ізюма, але річки заважали їм розгорнути наступ як такий і їх легко зупиняли. Місяць тому бійців ВДВ взагалі перекинули під Херсон і там нині здебільшого перебувають мобики, силовики та барс. Тому час швидше за все вже настав і цей котел оформлятиметься", - розповів Роман.

Також експерт зазначив, що швидше за все ЗСУ зараз спробують висунутись у бік Куп'янська або як мінімум візьмуть Куп'янськ під вогневий контроль. Тоді оформиться мішок для російських сил і постачання цього угруповання буде для росіян великою проблемою.

Контекст:

ЗСУ 6 вересня протягом кількох годин прорвали одразу дві лінії оборони РФ. За даними російських військкорів, перша лінія оборони складалася повністю з бійців т.зв. ЛДНР. Українські військові "на швидкості та техніці" влетіли на позиції ворога і без суттєвих втрат перемололи їх. Наступна лінія складалася із бійців Росгвардії. Російські пабліки зазначили, що ці підрозділи не змогли адекватно скористатися своїм важким озброєнням і досить швидко побігли.

Українські військові прорвали російську оборону відразу на кількох напрямках - з півдня, півночі та заходу від Балаклеї, охопивши місто півкільцем та взявши під вогневий контроль шляхи відходу на схід. За 6-7 вересня ЗСУ повернули 400 km² під контроль України. При цьому наступ та бої продовжуються.

При цьому українське командування не витрачало часу на штурм Балаклії великими силами, а поки що тримає місто під вогневим контролем в оточенні і настає північніше, щоб перерізати постачання російських сил. За останніми даними, українцям вдалося взяти Волохів Яр.





Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися