Балаклію звільнили. Але чи можна туди повертатись – розповіла голова міста Оксана Бондар

Ще є «прильоти» по місту.

Балаклія була в окупації Росії з 2 березня. Наразі над містом знову розвивається український прапор. За час активного контрнаступу ЗСУ на Харківщині звільнено вже понад 3000 кв. км, понад 40 населених пунктів. За інформацією Генштабу ЗСУ, українські війська наблизилися до кордону з Білгородською областю.

Наразі до Балаклії повернулися поліцейські та ДСНС. Відновлюється критична інфраструктура та відбувається розмінування території. Але чи можна вже туди повертатися місцевим мешканцям, про це в інтерв'ю "Главкому" розповіла діюча голова Балаклії, Оксана Бондар, повідомляють "Коментарі. Харків". До цього вона обіймала посаду секретаря міської ради Балаклії.

Зазначимо, що міський голова Балаклії Іван Столбовий після приходу росіян заявляв, що не перейде на бік ворога, але швидко змінив позицію. У квітні голова Харківської обласної адміністрації Олег Синегубов повідомив, що мер Балаклії разом із сім'єю втік до Росії. Після зради Стовпового Оксана Бондар виконує обов'язки міського голови.

Вона повідомила, що доки у Балаклії працюють військові, нікого до міста не запускають. На даний момент у місті немає світла та води. Щоб відновити найнеобхідніше, комунальні служби вже зараз працюють.

"Хоча наші військові ще роблять зачистку, тож на вулицях перебувати небезпечно. Пропускатимуть до Балаклії лише машини з гуманітаркою. Це, зокрема, хліб та консерви. Там залишаються різні люди. Є ті, які не змогли виїхати, які принципово не отримували "допомогу" від окупантів. Є й хворі, що лежать. Є й ті, хто не схотів їхати. Хтось хворий, хтось просто не захотів залишати рідних, просто покидати свої будинки. Ми організували два пункти видачі гуманітарної допомоги: міський будинок культури та приміщення одного з ліцеїв", – повідомила Оксана Бондар.

Нині у місті залишилося близько 10-12 тисяч осіб, раніше на території Балаклії мешкало 27 тисяч.

"Усі підстанції розбиті рашистами, немає світла. Їх поновити – це мільйони гривень. Потрібно відновити комунікації, електрику, газ. Коли саме нам дозволять заїхати, наразі не знаю. Можливо, ще тиждень-два слід почекати. У місті працюють сапери, бо є заміновані території. Попереду багато роботи. Дісталося нам, звісно. Але Ізюму більше дісталося", – розповідає голова міста.

Оксана Бондар зазначає, що повертатися до звільненої Балаклії поки що зарано. Досі ще є "прильоти" містом, ракети дістають, оскільки ворожі війська знаходяться на відстані 70 км від міста.

"Тому ейфорії у нас немає. Поки що радіємо, що все добре. Сьогодні із прилеглої до Балаклії Вербівки люди навпаки, ще їдуть, евакуюються. Там бомбили, школу знищили. Закликатимемо повертатися тільки тоді, коли буде безпечно. Ми, депутати, до Балаклії поїдемо, бо треба працювати. Я вірю у збройні сили. У мене є підйом, але не хочу наврочити, постукаю по дереву, щоб у нас все вийшло", – наголосила Оксана Бондар.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися