У Харківській області ЗСУ продовжують наступати: Останні успіхи

У Харківській області тривають бої

На Харківщині ЗСУ 16 вересня взяли під контроль весь Куп'янськ. Іншими словами, українські військові продовжують наступати на схід від річки Оскіл. Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW зазначають, що росіянам буде важко утримати позиції у східній частині Харківської області та на півночі Луганської області, оскільки українські сили займають нові позиції на східному березі річки Оскіл – лінії, на якій українські сили зупинилися 11 вересня.

Контекст:

ЗСУ 6 вересня протягом кількох годин прорвали одразу дві лінії оборони РФ. За даними російських військкорів, перша лінія оборони складалася повністю з бійців т.зв. ЛДНР. Українські військові "на швидкості та техніці" влетіли на позиції ворога і без суттєвих втрат перемололи їх. Наступна лінія складалася із бійців Росгвардії. Російські пабліки зазначили, що ці підрозділи не змогли адекватно скористатися своїм важким озброєнням і досить швидко побігли.

Українські військові прорвали російську оборону відразу на кількох напрямках - з півдня, півночі та заходу від Балаклеї, охопивши місто півкільцем та взявши під вогневий контроль шляхи відходу на схід. Незабаром ЗСУ повністю звільнили Балаклію. Безнадійна ситуація для росіян стала очевидною всім і ним самим. Саме тому генштаб РФ ухвалив рішення практично повністю залишити Харківську область, а виправдати це черговим перегрупуванням. Складним для російського військового керівництва виявилося виведення військ з Ізюма. Там РФ зазнала суттєвих втрат у живій силі та техніці. Деякі підрозділи, за попередніми даними, практично всім складом потрапили до полону.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися