УАЗ-патріот з літерою Z та посвідчення до кінця року: будні «поліцейських-колаборантів»

Зараз СБУ спільно з ДБР та поліцією розслідують справи зрадників.

Правоохоронці продовжують документувати протиправну діяльність деяких місцевих мешканців Харківщини, які перейшли на бік ворога та співпрацювали зі збройними військовими формуваннями РФ.

Так, повідомлено про підозру двом колаборантам на Харківщині, які займали псевдо посади у "поліції" та "народній міліції", створених на окупованій території Харківської області.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру колишньому начальнику одного із секторів відділу поліції №1 Чугуївського районного управління поліції ГУ НП в області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Як повідомляють у прокуратурі, у квітні цього року, коли місто Вовчанськ було окуповане військовими РФ, колишній поліцейський погодився співпрацювати з рашистами, та обійняв посаду слідчого у псевдовідділі поліції.

Поліціянт-зрадник виконував незаконні вказівки представників ЗС РФ, а саме: проводив огляди місця подій, допитував осіб тощо.

Пізніше посібника окупантів "підвищили" та призначили "начальником слідчого відділу", для роботи підозрюваний отримав автівку "УАЗ-Патріот" з латинською літерою "Z".

Досудове розслідування проводять слідчі ДБР, оперативний супровід — співробітники ДБР, СБУ, та Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Ще один зрадник – 48-річний балаклієць. Він також прислужував окупантам і проголосив себе "начальником" створеного ворогом незаконного правоохоронного органу – так званої "народної міліції Балаклії".

З квітня до вересня колаборант приймав на службу інших осіб, керував службовою діяльністю працівників, організовував на об’єктах критичної інфраструктури спільні чергування з представниками окупаційних військ.

У вересні зрадник намагався втекти до окупованого на той час Куп'янська, але згодом був затриманий українськими правоохоронцями після деокупації міста.

Схоже, окупанти не так вже й довіряли балаклійському перебіжчику: службове посвідчення, яке йому видали, було дійсне лише до кінця цього року.

Слідчі СБУ кваліфікували дії "начальника поліції" за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території). Наразі йому повідомлено про підозру. Колаборанту загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися