Працівники митниці «переплутали» російський метанол з розчинником для фарб

Митників підозрюють в службовій недбалості.

Харківська обласна прокуратура повідомила про підозру восьми працівникам митниці, через службову недбалість, в результаті якої на територію України ввозили російський метанол з неправильною класифікацією товарів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що декілька пов’язаних між собою підприємств, які зареєстровані в Луганській області, протягом 2018-2019 років з Росії ввозили на митну територію України метанол під виглядом розчинника для фарб. Працівники Харківської митниці ДФС неправильно класифікували товар згідно з УКТ ЗЕД. Ввезення товару проводилося без нарахування та сплати мита, акцизного податку та повного обсягу ПДВ.

Усього було встановлено 163 таких випадки, що призвели до збитків державі на суму майже 42 млн гривень, на які митники "закривали очі".

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру восьми посадовим особам Харківської митниці ДФС за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Крім того, у ході досудового розслідування було встановлено, що підприємстов, яке постачало метанол через митницю було засноване двома громадянами України. Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України, підприємством в березні 2022 року подана фінансова звітність в державні органи країни-агресора з нарахування та сплати податків на загальну суму понад 5 млн рублів.

Наразі вирішується питання про притягнення до кримінальної відповідальності інших співробітників митниці, причетних до вчинення вказаного злочину.

Досудове розслідування проводять слідчі другого СВ територіального управління ТУ ДБР, розташованого в м. Полтаві, за оперативного супроводу ТУ ДБР, розташованого в м. Краматорську.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли: повідомлено про підозру двом колаборантам наХарківщині, які займали псевдо посади у "поліції" та "народній міліції", створених на окупованій території Харківської області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися