У небезпеці перебувають національні природні парки та водосховища Харківщини - Міндовкілля

У Міндовкілля розповіли про головні загрози для екології Харківщини

Розмір шкоди, завданої Харківській області у результаті бойових дій, становить майже 83 млрд грн. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію пресслужби Харківської обласної військової адміністрації.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець розповів, що наразі у небезпеці перебувати 3 національні природні парки: Дворічанський, Гомільшанські ліси та Слобожанський. 

Дворічанський, за його словами, був окупований з 24 лютого, і потрібно встановлювати розмір збитків, завданих російськими військовими.  “Упевнений, що окупанти ніяк не забезпечували заповідний режим, тому наскільки постраждала екосистема потрібно ще встановлювати”, – зазначив Руслан Стрілець.

Також очільник відомства розповів, що українські військові деокупували 18 водосховищ, загальний об’єм яких 513 млн куб. м. Головна проблема наразі - обстріл окупантами самих водоймищ.

“Внаслідок руйнування греблі та зниження води в Оскільському водосховищі шкода водним живим ресурсам складає понад 288 млн грн. До того ж, декілька днів окупанти наносили удари по гідровузлу Печенізького водосховища, що призвело до неконтрольованого скиду води”, - наголосив Руслан Стрілець.

Однак, за його словами, ситуація нині контрольована і харків’яни будуть забезпечені водою. Саме це завдання очільник міністерства обговорив з начальником Харківської ОВА Олегом Синєгубовим.

Також очільник відомства відвідав місце на Харківщині, куди тимчасово відвозять відходи руйнації. Там спеціальні установки переробляють бетон та цеглу, щоб їх можна було повторно використовувати, наприклад, для підсипки доріг.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що російські війська продовжують тероризувати місцевих мешканців звільнених населених пунктів Харківської області. За офіційними даними, свої домівки покинули майже 9 тисяч людей з деокупованих громад Харківської області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися