Замінована Харківщина: росіяни використовували новітні типи мін та заборонені міни-«метелики»

Майже всі об’єкти інфраструктури на звільнених територіях заміновані.

Піротехники ДСНС щодня розміновують до півтори тисячі боєприпасів на звільнених від окупантів територіях Харківщини. Ворожі російські війська використовували сучасні міни ПОМ-3. Встановлені також "розтяжки" та заборонені "міни-метелики". Про це на брифінгу розповів прес-офіцер ДСНС України Олександр Хорунжий, повідомляють "Коментарі. Харків".

За його словами, над розмінуванням Харківської області щодня працює зведений загін ДСНС, понад 200 людей. Більшість з них – вибухотехники. Вони заходять на деокуповані території одні з перших, тому що кожен об’єкт та шлях може бути нашпигований мінами.

"За нашими підрахунками, там мала бути певна кількість замінувань. Але вона перевищила усі наші розрахунки. Бо ворог замінував фактично усі об’єкти інфраструктури", – розповів Олександр Хорунжий.

Для відновлення постачання усіх критично необхідних ресурсів: електрики, води, газу – спершу працівники ДСНС мають розмінувати велику кількість об’єктів.

На Харківщині з цією метою працюють найкращі піротехнічні підрозділи з усієї України.

"Кожного дня вони розміновують від 1000 до 1500 боєприпасів. Це лише на території Чугуївського, Ізюмського районів та Балаклії", – зазначив речник відомства.

Складність розмінування ще становить і те, що ворог використав сучасні типи мін. Наприклад, типу ПОМ-3, яка працює дистанційно та розрахована на рухи людини. Також окупанти застосували заборонені так звані міни-метелики, які необхідно знищувати лише на місці. Вони малопомітні у траві. Тому ДСНС закликає людей у жодному разі не заходити у ліси, рухатися лише твердими поверхнями.

"Міни –"метелики" застосовують із "розтяжками". Та мінами інших видів: протитанковими та "мінами-пастками". Тому піротехнікам приходиться розгадувати ці російські "ребуси". Та поступово рухатися вперед", – відмічає Хорунжий.

Він також підкреслив, що для якісного виконання роботи потрібна потужна піротехнічна техніка, яка допоможе розмінувати величезні території Харківщини. Це машини механізованого розмінування.

"Тому ми звертаємося до міжнародних організацій та країн-донорів та сподіваємося, що такі машини нам нададуть. Бо заміновано дуже багато", – додав він.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися