На Харківщині ексгумували понад 600 тіл загиблих

Денис Монастирський розповів про зафіксовані воєнні злочини РФ на деокупованих територіях

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зазначив, що правоохоронці ексгумували понад 600 тіл загиблих цивільних громадян на Харківщині. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Міністерства внутрішніх справ України.

Розповідаючи про зафіксовані воєнні злочини РФ на деокупованих територіях, він зазначив, що на кожній з них правоохоронці зустрічають те саме: наявність катівень від росіян.

Щодо ексгумації тіл, то  він зазначив, що не одразу є можливість їх ідентифікувати. Ідентифікацію здійснюють через ДНК-аналіз. Над цим працюють спеціальні лабораторії. І хоча міжнародні партнери надали необхідні реагенти, роботу по ідентифікації не можна провести швидко. Ця робота на тижні, а інколи і на місяці. 

Щоб зрозуміти, хто закатований, беруть відповідні зразки ДНК у родичів загиблих та порівнюють зразки зі знайденими тілами. 

Денис Монастирський додав, що зараз Верховна Рада України ухвалила спеціальний закон щодо ДНК, який має спростити процедуру ідентифікації тіл загиблих.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на деокупованих територіях правоохоронці знаходять місця масового поховання. Приміром, в Ізюмі з місця масового захоронення було ексгумовано 436 тіл. Більшість загиблих мали ознаки насильницької смерті, а в 30 зафіксовані сліди катувань. Очільник ХОВА Олег Синєгубов розповів, що є тіла зі зв'язаними руками, з мотузкою на шиї, з поламаними кінцівками та з вогнепальними пораненнями. Більшість знайдених тіл - цивільні громадяни, 21 загиблий - військовий. У декількох ексгумованих чоловіків ампутовані геніталії.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися