Спецрозслідування щодо російського командира, який наказав відкривати вогонь по цивільних у Харкові

Росіяни вбили матір жінки та свого співслужбовця.

Прокуратура отримала дозвіл на проведення спецрозслідування, щодо російського командира, який наказав відкривати вогонь по цивільних у Харкові. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

30 листопада слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова задовольнив клопотання прокурора Харківської обласної прокуратури про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо російського командира батальйонно-тактичної групи, який обвинувачується у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Як повідомлялось раніше, заступник командира з військово-політичної роботи 25-ї окремої мотострілецької бригади 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу ЗС РФ спільно з іншими військовослужбовцями прибув до Бєлгородської області РФ, де отримав інформацію про підготовку повномасштабного військового вторгнення до України. Перед 24 лютого підозрюваного призначено командиром однієї з батальйонно-тактичних груп.

Після вторгнення на територію України окупанти прибули до кільцевої дороги м. Харкова. Цивільним особам, які їхали на автівках цією дорогою, військові ЗС РФ наказали розвернутися та залишити вказане місце. Люди почали висловлювати своє невдоволення та просили надати їм можливість проїхати цією дорогою для виїзду у безпечну місцевість. Проте російський командир надав наказ обстрілювати машини цивільних.

Декілька російських військових відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. Мати з донькою зупинились, військовослужбовці ЗС РФ допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові, які були готові виконувати злочинну вказівку свого командира. Вони почали стріляти по своїх та цим жінках. Внаслідок цього один військовий РФ та мати загинули, а доньці вдалось врятувати своє життя. Вона побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомогав їй. Він з пораненням повз по землі. Жінка посадила його в автівку, рятуючи власне та його життя.

Інші чоловік з жінкою, які стояли в заторі, вирішили розвернутись та поїхати, але окупанти відкрили по їх автівці вогонь. Чоловік отримав вогнепальне поранення, проте йому вдалось поїхати.

Крім того встановлено, що російський командир у 2008 році брав участь у війні РФ проти Грузії та "підтримував безпеку" у проведенні незаконного референдума в українському Криму.

Досудове розслідування здійснюється СВ Управління СБУ в Харківській області.

Довідка: за змістом ст. 297-1 КПК України, спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочину, передбаченого в тому числі ст. 438 КК України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

picture

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Вечірні вибухи у Харкові: ракета влучила у житловий будинок

Більшість ракет, що летіли на Харків, збила ППО.

Учора ввечері, близько 21 години харків’яни чули декілька вибухів під час сигналу "повітряної тривоги". У місцевих телеграм-каналах повідомляли про ймовірну роботу ППО, а також, що в одному з районів міста було чутно автоматні черги. Все ж, одна ракета влучила у житловий будинок. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова.

Так, о 21:11 очільник області повідомив, що російські окупанти влучили у приватний будинок в Харківському районі, виникла пожежа в приватному домоволодінні.

"На жаль, є постраждалий чоловік", – написав Синєгубов.

Вже о 21:36 очільник області повідомив про ще трьох поранених: чоловіка та двох жінок.

"Частину російських ракет збили сили ППО.

Одна з ракет влучила у приватне домоволодіння, на жаль, відомо про ще 3 поранених: чоловіка та двох жінок.

Бригади екстреної медичної допомоги працюють на місці", – зазначив Олег Синєгубов.

Також голова ХОВА опублікував фото самого "прильоту" в житловий будинок мирних мешканців Харківщини.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися