Суд відмовився взяти під варту гауляйтершу Харківщини, яку затримала СБУ

Мешканка Харківщини добровільно погодилася працювати на росіян.

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області відмовив прокуратурі у клопотанні про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо гауляйтерши Савинців Ізюмського району Катерини Донник. Про це стало відомо з ухвали суду від 21 грудня 2022 року, повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківського антикорупційного центру.

Катерину Донник затримала в грудні СБУ та їй оголосили підозру за фактом ч. 5 ст. 111-1 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що Донник на початку червня 2022 року добровільно зайняла посаду так званого "помічника начальника відділу села Морозівка". Це село знаходиться на шляху між Балаклією та Савинцями в Ізюмському районі (раніше Балаклійський район). Сама Донник якраз з Морозівки. Як повідомляє прокуратура, колаборантка збирала списки та паспортні дані місцевих мешканців, надавала вказівки та розпорядження старшим вулиць, проводила збори місцевих мешканців.

picture

У серпні Донник отримала "підвищення" та стала так званим "начальником Савинського територіального відділу Ізюмської ВЦА". Псевдопосадовиця брала участь у нарадах окупаційної адміністрації та оформлювала осіб, які були готові співпрацювати з новою "владою".

Цікаво, що Донник в матеріалі Дмитра Галко для інтернет-газети “Грани”, наполягає на версії, що жителі Морозівки самі її обрали на загальних зборах із семи кандидатур і вона пішла на посаду гауляйтерши від росіян, щоб допомагати землякам, а з окупантами ніяк не взаємодіяла і не звітувала перед ними. Місцеві жителі це категорично заперечують: “Нас зібрали нібито для надання гуманітарної допомоги і зобов’язали вибрати голову села. Кандидатур насправді було чимало, але всі, окрім Катерини Донник, просто взяли самовідвід. Вона постійно рвалася до влади”.

Також місцеві жителі Морозівки кажуть, що Донник займалася антиукраїнською агітацією і розповідала публічно: “України тут більше ніколи не буде, росія тут назавжди”. “У своїй Морозівці я себе показала на 250%, тому мене підвищили і я очолила Савинці”, – переказують слова Донник мешканці Веселого (теж входить в Савинську ОТГ).

Прокуратура в судовому засіданні щодо обрання запобіжного заходу щодо Донник, з урахуванням того що та підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який законом передбачена відповідальність у виді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років, просила тримання під вартою строком на 60 діб.

Суд відмовив у клопотанні прокуратури щодо застосування у відношенні Донник запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Суд зобов’язав Донник прибувати за кожною вимогою до суду, прокурора, слідчого.

На це рішення суду була подана апеляція до Дніпровського апеляційного суду, де має 9 січня відбутись засідання, о 14:30.

picture

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Росія намагається покращити тактичне положення у Харківській області – Генштаб

Незважаючи на оголошений так званий “режим припинення вогню”, російські окупанти продовжують обстрілювати позиції наших підрозділів з танків, мінометів та ствольної артилерії. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Генерального Штабу ЗСУ.

Ворог намагається покращити тактичне положення на Куп’янському напрямку.

На Слобожанському напрямку загарбниками обстріляно райони населених пунктів Стрілеча, Стариця, Вовчанськ та Огірцеве Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневу активність ворога зафіксовано біля населених пунктів – Іванівка, Дворічна, Гряниківка, Котлярівка, Берестове і Вишневе на Харківщині.

Минулої ночі ворог завдав двох ракетних ударів по місту Мерефа Харківського району. Пошкоджений об'єкт цивільної промисловості. На жаль, загинув 50-річний мирний мешканець.

Крім того, протягом доби ворог обстрілював село Стариця Чугуївського району та смт Дворічна Куп'янського.

У Дворічній під ворожий обстріл потрапив приватний житловий будинок та будівля підрозділу ДСНС. Також були пошкоджені 2 автоцистерни та оперативний автомобіль пожежників. Без постраждалих.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися