Як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб отримати компенсацію

Громадянам розповіли про головні правила фіксації пошкодження чи руйнування житла

Уряд закликає українців повідомляти про їхнє зруйноване або пошкоджене нерухоме майно. Громадянам нагадали, що зробити це можна на порталі “Дія”, через Центр надання адміністративних послуг чи нотаріуса. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

У відомстві повідомили, як правильно зафіксувати пошкодження чи руйнування житла. При фіксації пошкоджень або руйнувань потрібно дотримуватися кількох важливих правил:

1. Потрібно зробити фото або відео хорошої якості, а за можливості попередньо перед фіксацією варто увімкнути на телефоні геолокацію.

2. Під час зйомки потрібно прокоментувати своє місцезнаходження, дату, час, деталі пошкодження (за можливості потрібно зафіксувати відомості від третіх осіб, які попередньо мають представитися).

3. Фіксувати руйнування потрібно великим і малим планом, знімати всі зовнішні та внутрішні пошкодження. Потрібно показати прилеглу територію й об’єкти, які знаходяться поруч.

4. Варто зберегти відзняте у чорновому вигляді: без використання графічних редакторів, написів тощо.

5. Потрібно зробити копії результатів зйомки та зберегти їх на різних носіях: флешці, файлообміннику тощо.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що власник зруйнованої окупантами житлової нерухомості зможе вирішувати, як використати державну компенсацію. Є два варіанти - придбати готове житло чи будувати (ремонтувати) новий приватний будинок на своїй території. Відповідний законопроєкт № 7198 Верховна Рада скоро голосуватиме у другому читанні. Можливість фінансувати будівництво нового житла передбачене лише для приватних будинків.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися