Гарантовано відриває стопу: рятувальники застерігають мешканців Харківщини

Люди щодня натрапляють на вибухонебезпечні предмети на Харківщині.

У Харківській області учора, 17 березня, двоє людей отримали вибухові поранення через підрив протипіхотної міни "Пелюстка". Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію обласного главку ДСНС.

Протягом минулої доби на території деокупованої Ізюмщини трапилось два випадки підриву людей на заборонених ворожих протипіхотних касетних мінах типу ПФМ-1 "Пелюстка".

"Ця міна призначена щоб калічити людей. Вона гарантовано відриває стопу. Саме такі травми отримали 66-річна жінка та 62-річний чоловік. Події трапились у м. Ізюм та с. Довгеньке відповідно. Жінка підірвалась, йшовши луками, а чоловік – просто на власному подвір’ї", – зазначають рятувальники Харківщини.

ДСНСники звертаються до харків’ян з проханням суворо дотримуватись заходів мінної безпеки. Не відвідуйте ліси, лісосмуги, поля, пойми річок та інші відкриті простори, особливо ті, де точилися бої, або які перебували під ворожою окупацією.

"Ці території є сильно забруднені вибухонебезпечними предметами, боєприпасами, що не розірвались, протипіхотними і протитанковими мінами. Ворог цинічно використовує заборонені засоби ведення війни, щодня скоюючи злочини проти людяності", – повідомили у ДСНС.

Довідка:

МІНА ПФМ-1 "Пелюстка" – надзвичайно небезпечна протипіхотна міна натискної дії.

▪ Розрахована на ураження нижньої частини ноги. Може бути зеленого або оливкового кольору, що дуже ускладнює її виявлення.

▪ Для приведення в дію достатньо докласти невелике зусилля - від кількох кілограм.

▪ Може мати механізм самоліквідації, тобто через певний час (від 1 до 40 годин) міна вибухне самостійно.

▪ Це вибухонебезпечний предмет, який не вилучається, а знищується саперами на місці виявлення.

▪ Небезпечна також тим, що при мінуванні може застрягнути у гілках дерев, залишитись на дахах будинків, тощо. Це означає, що через певний час ця непомітна, невелика міна може опинитись там, де її не було до цього, навіть у звичному для вас місці. Саме тому необхідно бути максимально уважними та обережними і не нехтувати правилами безпеки. Це одного разу допоможе зберегти вам життя та здоров'я.

Головне управління ДСНС України у Харківській області закликає усіх мешканців області бути максимально обережними. У разі виявлення підозрілого предмета в жодному разі не чіпайте його та повідомте про знахідку в ДСНС або Національну поліцію за телефонами "101", "102" або "112".

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Мешканцям Харківщини виплатять грошову допомогу

"Укрпошта" продовжує разові виплати в розмірі 1200 гривень жителям деокупованих населених пунктів Харківської області. Про це повідомила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, інформують "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Зокрема, 2,8 мільйона гривень спрямують на виплати громадянам, які ще не отримали допомогу, у Великий Бурлук. 4,4 мільйона гривень надійдуть до Кіндрашівської громади, а 5,8 мільйона гривень – до Курилівської.

Крім того, розпочинають виплати в Куп'янській громаді, куди розподілили 7 мільйонів гривень.

"Раніше ми вже почали виплати у деокупованих громадах. Зараз маємо змогу продовжити цю допомогу для тих жителів, які її ще не отримували. Дякуємо Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Товариству Червоного Хреста України й "Укрпошті" за реалізацію цього проєкту", – прокоментувала Віта Ковальська.

Від початку деокупації Харківщини допомогу від Товариства Червоного Хреста України вже надали на суму понад 94 мільйони гривень для більш ніж 78 тисяч людей.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися