Гуманітарка у Харківській області: на допомогу чи на знищення

Мешканці області постійно отримують гуманітарну допомогу з Обласного гуманітарного штабу.

На звільнені від російських окупантів території щотижня надходять тонни гуманітарної допомоги централізовано з Обласного гуманітарного штабу, а також від міжнародних партнерів, які хочуть допомогти вже адресно конкретній громаді чи конкретній родині. Проте є такі випадки, коли доцільність надання такої допомоги викликає питання.

Так, на початку березня "Коментарі. Харків" писали про те, що єдина вціліла школа в деокупованій Оскільській громаді Харківщини отримала меблі та техніку від волонтерів із Польщі.

Фура наданої допомоги була передана до Оскільської громади, а вже потім цією матеріально-технічною базою буде обладнано школу, що залишилася у громаді.

Також зазначалося, що  очний науковий процес у школах розпочнеться вже після перемоги України над окупантом, а готуються до його відновлення вже зараз.

Та чи доцільно доставляти саме зараз меблі з обладнанням у громаду, де все ще ведуться обстріли, а ця гуманітарна допомога може і не вціліти до перемоги?

На журналістський запит "Коментарів. Харків" до Харківської обласної військової адміністрації була надана відповідь про те, що евакуація матеріального та технічного обладнання із закладів загальної середньої освіти Харківської області до більш безпечних населених пунктів чи регіонів знаходиться поза межами повноважень Харківської обласної військової адміністрації. Тобто кожна громада відповідальна за евакуацію майна шкіл та інших соціальних закладів, підпорядкованих їй.

Що стосується того, чому саме ця школа отримала допомогу з Польщі, то за інформацією директора комунального закладу "Опорна школа "Оскільський ліцей Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області" Наталії Загоруйко, з 2014 року керівництво закладу освіти тісно працює з громадськими організаціями "Об'єднання українців у Польщі" та "Польсько-українською аграрною асоціацією". У грудні 2022 року цими громадськими організаціями школі була вже надана гуманітарна допомога для зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази навчальних кабінетів.

Журналіст сайту "Коментарі. Харків" звернулася до харківського волонтера Олександра Абрамова за коментарем такої неоднозначної ситуації.

"Ця ситуація поділяється на дві частини. З одного боку, зараз обласна влада готується до відновлення, до того, щоб одразу після перемоги дітям було і за що сісти, і з чим прийти до школи, – це і ранці, і зошити, і інша матеріально-технічна база.

І також ми не знаємо, як наші іноземні партнери після перемоги будуть налаштовані на допомогу, чи в тому вона буде обсязі, чи для відновлення потім будуть формальності, договори тощо, які затягуватимуть цей процес.

А інша сторона, що справді, до кінця війни і цієї школи єдино вцілілої може і не бути в цьому селі, на жаль, така наша реальність зараз. І обласна адміністрація – це такий центр координації, який має розподіляти всю допомогу за необхідності. Тобто якщо з 1 вересня, умовно, в Оскільській школі не зможе розпочатися навчальний процес, а в Лозовій чи Шевченковому дітям не буде на чому сидіти, то що, ця допомога лежатиме саме в Оскільській школі? Тобто це питання координації та правильного розподілу допомоги", – зазначив Олександр Абрамов.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися