На Харківщині від лап загарбників вдалося врятувати пам’ятку, якій понад 300 років

На Харківщині реставрують Євангеліє початку XVIII століття

Під час окупації Ізюма співробітникам місцевого краєзнавчого музею вдалося врятувати Євангеліє, якому понад 300 років. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Наразі фахівці Харківського відділу Національного науково-дослідного реставраційного центру України почали працювати над відновленням цієї унікальної пам'ятки періоду українського бароко.

Як розповіли в Департаменті культури і туризму ХОВА, краєзнавчий музей в Ізюмі значно постраждав від ворожих обстрілів. У ньому вибиті вікна, пошкоджений дах, відсутнє світло та опалення.

"Внаслідок російської агресії було пошкоджено будівлю музею, що створило несприятливі умови для паперового блоку цінної пам'ятки. Після деокупації Ізюма Євангеліє було перевезено у більш сприятливі умови. Тому ухвалили рішення провести термінові консерваційно-реставраційні заходи, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися в книжковому блоці", – повідомили в департаменті.

Ще під час Другої світової війни це Євангеліє також переховували співробітники музею, закопавши в землі. А вже під час повномасшабного вторгнення рф його сховали в самій будівлі музею.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Комендантська година на Великдень – чи будуть нічні богослужіння у храмах

Усі основні великодні богослужіння у храмах Харківської єпархії Православної церкви України будуть проводитися під час світлового дня 16 квітня, у неділю. Якщо ж церкви вирішать проводити нічні служби, то вірячи мають орієнтуватися на комендантську годину, що запроваджено у області. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова.

Так, очільник області в етері національного телемарафону зазначив, що було проведено засідання з представниками Ради Церков та правоохоронних органів, де було наголошено на необхідності неухильного дотримання комендантської години з 23:00 до 5:00 під час Великодніх свят.

"Якщо люди захочуть бути в храмі на нічній службі, вони мають залишатися там усю службу – до кінця комендантської години. Під час відвідування храмів громадяни обов'язково повинні мати документи, що підтверджують особу. Працівники Нацполіції чергуватимуть біля кожної церкви", – підкреслив Олег Синєгубов.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися