Ідентифікували куратора катувань на Харківщині: що відомо

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у розшук

Російському військовослужбовцю заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Слідство встановило, що 46-річний підозрюваний був військовим комендантом у Балаклії — міста, яке перебувало в піврічній окупації РФ.

Військовослужбовець підписував накази та інструкції, якими дозволяв російським військовим проводити незаконні затримання та катувати цивільних.

Серед підстав “затримання” мирних мешканців визначив наступні

  • участь особи у зоні проведення АТО,

  • наявність родичів військовослужбовців,

  • висловлювання проукраїнської позиції тощо.

Про кожен факт затримання черговий по військовій комендатурі повідомляв куратору. Останній своєю чергою неодноразово особисто проводив допити цивільних осіб, здійснюючи на них значний психологічний тиск.

У квітні 2022 року військовий комендант наказав своїм підлеглим затримати місцевого мешканця, який активно висловлював проукраїнську позицію. Окупанти викрали чоловіка, надівши на його руки кайданки, а на голову — мішок, та привезли до катівні, перед цим побивши по обличчю. Після цього російські військові привели чоловіка на “допит” до військового коменданта. Той поклав на стіл пістолет, направивши його ствол у бік, потерпілого та наказав розповідати всю інформацію про своє життя. 

Чоловіка утримували в камері катівні 21 день за відсутності достатньої кількості харчових продуктів та води, без свіжого повітря, ліжка та елементарних санітарних умов.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у розшук. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що вночі 14 травня війська РФ обстріляли Харків




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися