Колаборантка, яка працювала на РФ у школі на Харківщині, отримала тюремний строк

Жінка схиляла своїх підлеглих до роботи за російськими стандартами та підручниками у селі Гетьманівка на Куп'янщині.

Київський районний суд Харкова 14 серпня визнав винною колаборантку-педагога з Куп'янщини. Про це "Коментарям. Харків" стало відомо із повідомлень Харківської обласної прокуратури.

Під час окупації села Гетьманівка Куп'янського району 29-річна місцева мешканка добровільно обійняла посаду "в. о. директора" школи. На цій посаді колаборантка здійснювала набір технічного персоналу та педагогічного складу до закладу, приймала заяви від батьків учнів про вступ дітей до школи.

Директорка зазначала, що навчальний процес здійснюватиметься за російською програмою з використанням російських підручників. Шкільному бібліотекареві було наказано з'їздити у смт Шевченкове. Там вона отримала російські підручники для навчання 1-11 класів та рюкзаки з російською символікою для учнів. Українські підручники, які були у "школі обвинуваченої", були, за розпорядженням колаборантки, віднесені до приміщення бібліотеки, де вони мали зберігатися до особливого розпорядження.

Досудове розслідування у справі проводило Управління СБУ у Харківській області.

Суд визнав винною 29-річну жінку у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Жінці призначено покарання у вигляді 3 років в'язниці з позбавленням права обіймати посади в галузі освіти та займатися освітньою діяльністю на строк 15 років. Триває строк апеляційного оскарження вироку.

Раніше "Коментарі. Харків" із посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури повідомляли про підозру 31-річному чоловікові за фактом колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111-1 КК України). Житель Балаклії під час окупації населеного пункту співпрацював із загарбниками. Він надійшов на роботу "фахівцем експлуатації житлово-комунального господарства під час окупаційної адміністрації", про що було видано відповідний наказ.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися