На Харківщині оголошено про взяття під варту колаборантки, що організовувала "референдум"

Харківська обласна прокуратура інформує, що жінка брала активну участь в агітації за приєднання Харківщини до РФ

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 58-річній жінці за фактом колабораційної діяльності та за фактом вчинення за попередньою змовою групою осіб умисних протиправних дій, направлених на зміну меж території України в порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 111-1, ч. 2 ст. 110 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

За даними слідства, жінка працювала помічником начальника територіального управління при окупаційній адміністрації на території Вовчанської територіальної громади Чугуївського району. Вона отримала завдання від "голови" псевдоадміністрації організовувати та проводити "референдум" з метою приєднання територій Харківщини до РФ в якості суб’єкта федерації.

Підозрювана мала проводити агітаційну роботу серед місцевих жителів щодо обов’язкової участі в проведенні вказаного незаконного референдуму. Так, під час перебування у селах Синельникове, Симонівка, Лиман, Графське Вовчанської міської громади Чугуївського району підозрювана підшукала серед місцевих мешканців тих, хто згоден працювати у так званих виборчих дільницях для "великого русского будущего".

Проте мрія про російський референдум на українській землі не здійснилась: правоохоронці викрили жінку. Нині за клопотанням прокурорів їй обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави до 16 вересня 2023 року включно.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про виявлення колаборанта у Куп'янську. Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно 47-річного чоловіка за фактом колабораційної діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України). За даними слідства, колишній співробітник Укрзалізниці під час тимчасової окупації Куп’янська добровільно пішов на співпрацю з ворогом. Чоловік погодився працевлаштуватись до створеної російськими загарбниками "Купянской железной дороги". Торік у липні він обійняв посаду "начальника "Службы коммерческой работы и маркетинга" в окупаційній залізниці.  Колаборант здійснював контроль та організацію інвентаризації основних засобів та товарно-матеріальних цінностей, організовував проведення комплексних перевірок з комерційної роботи станцій підприємства і контролював усунення виявлених недоліків.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися