Харківські правозахисники подаватимуть до суду на Росію

До Міжнародного кримінального суду дійде справа про геноцид у Маріуполі

28-го серпня правозахисна ініціатива T4P презентувала подання до Міжнародного кримінального суду, де обґрунтовується, що Росія вчинила геноцид в українському Маріуполі. Про це повідомляється у соцмережах Харківської правозахисної групи.

Директор Харківської правозахисної групи, яка є співзасновницею ініціативи, Євген Захаров каже: "Ми взяли документування саме в Маріуполі тому, що це робити найскладніше. Оскільки з 2-го березня 2022-го року в Маріуполі не було зв’язку, не було доступу до комунальних послуг, там була окрема важка, страшна ситуація. Дані про злочини можна було збирати тільки через прямі комунікації з постраждалими, свідками злочинів".

Кількість загиблих внаслідок захоплення Росією Маріуполя автори подання оцінюють у приблизно 100 000 людей. Так це число коментує співавтор ініціативи Михайло Романов: "Ми не змогли на той час встановити точну цифру. Але ми непрямими шляхами, виходячи з загальної кількості населення Маріуполя, мінусували від нього ті частини населення, про яких була інформація щодо їхньої евакуації, вивезення на територію Росії або якихось ще даних, які дозволяли мінусувати цю групу населення. І в нас вийшла цифра 100 тисяч людей. Тобто ці люди були вбиті. Вони були вбиті різними шляхами, різними методами, із застосуванням різної зброї, але в будь-якому разі — це були вбивства".

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про обстріл Харківської області 7 вересня. Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні застосувавши іранські ударні дрони “Shahed-136/131”. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється. Протягом минулої доби відбулось 39 бойових зіткнень. Ворог завдав 10 ракетних, 69 авіаційних ударів, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Генерального штабу ЗСУ. На Слобожанському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі села Гранів Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Ветеринарне, Амбарне, Гатище, Варварівка Харківської області. На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах  Синьківки, Котлярівки, Крохмального Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Колодязне, Кислівка, Куп’янськ, Берестове Харківської області. За даними начальника ХОВА Олега Синєгубова, учора внаслідок обстрілу с. Глушківка Куп'янського району зазнав поранення та був госпіталізований у важкому стані 25-річний цивільний чоловік.



Джерело: https://t.me/khpgorg/252
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися