У Харківській області судитимуть організаторку псевдореферендуму

Жінка відповідала за організацію "референдуму" в Чугуївському районі

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно 54-річної жінки за колабораціонізм та вчинення за попередньою змовою групою осіб умисних протиправних дій, направлених на зміну меж території України в порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 111-1, ч. 2 ст. 110 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" повідомляли з посиланням на інформацію прокуратури Харківської області.

Під час окупації Чугуївського району збройними силами РФ жінка влаштувалась на роботу до псевдоадміністрації і стала так званим "помічником начальника Вовчанського територіального управління". Колаборантка отримала завдання від "голови" псевдооргану влади щодо організації та проведення "референдуму" з метою приєднання територій Харківщини до РФ.

Обвинувачена проводила агітаційну роботу серед місцевих мешканців щодо обов’язкової участі в проведенні вказаного незаконного референдуму. Жінка розповідала людям, що для цієї роботи їм необхідно подати заяву про згоду кандидата на призначення членом виборчої комісії Харківської області, анкету, копію паспорта і документа про освіту кандидата, фотокартки, тощо.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про викриття колаборанта на Куп'янщині. За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру 46-річному чоловіку за фактом колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Про це "Коментарі. Харків" повідомляють з посиланням на інформацію прокуратури Харківської області. За даними слідства, після того, як ЗС РФ окупували Дворічну Куп'янського району, місцевий мешканець вирішив піти на співпрацю із загарбниками і намагався побудувати кар’єру "правоохоронця". У період з червня по вересень минулого року чоловік обіймав посаду "в. о. поліцейського (водія) відділення охорони і конвоювання підозрюваних та обвинувачених ізолятора тимчасового тримання та конвоювання" у псевдоправоохоронному органі. Колаборант забезпечував пропускний режим на блокпостах, облаштованих російськими військовими, займався перевіркою документів, а також охороняв будівлю ізолятора і здійснював конвоювання затриманих громадян. Наразі підозрюваний переховується від слідства, вирішується питання щодо оголошення його у розшук.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися