Рідні та близькі полеглого лозівчанина Віталія Харченка добиваються присвоєння йому звання Героя України

Чоловік з перших днів повномасштабного вторгнення знаходився в лавах захисників і загину у серпні цього року під час виконання бойового завдання.

Родина та близькі лозівчанина Віталія Харченка ініціювали петицію, в рамках якої добиваються присвоєння полеглому захиснику звання Героя України. Про це повідомляють в міських пабліках Лозової.

Віталій Харченко народився в вересні 1975 року в с. Воровське Близнюківського району Харківської області, де і зростав та отримав середню освіту. В 1997 році закінчив історичний факультет Харківського державного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди. Працював в школі. Останні 21 роки життя викладав в Лозівській філії ХАДТ. Захоплювався спортом. Був футболістом, а  пізніше футбольним арбітром. Віталій заснував туристичний клуб "Заманили". Організовував для учасників походи по Харківській та Миколаївській областях, до Криму, до Карпат. Маршрути розробляв самостійно. Намагався під час походів через пошуково-дослідницьку діяльність прищепити учасникам любов до рідної землі.

Під час повномасштабного вторгнення Росії  не зміг стояти осторонь, взяв зброю і став на захист своєї Батьківщини. 25 лютого 2022 року вступив до лав збройних сил України. На початку війни був стрільцем 1 відділення 1 взводу 1 роти 124 бригади 113 батальйону. У лютому 2023 року був переведений у 128 ОБР СТРО 231 батальйону та призначений сапером 1 саперного відділення інженерно-саперного взводу. Брав участь у боях майже по всій лінії фронту.  

Вночі з 9 на 10 серпня 2023 року він вирушив на завдання для забезпечення успішних штурмових дій у район виконання завдання своєї бригади поблизу Старомайорска Волноваського району Донецької області. Після успішного виконання завдання, не зважаючи на постійні артилерійські обстріли з боку російської армії та близькою дистанцією до ворога, його група почала повертатися до своїх позицій. Під час повернення знову почалися обстріли, в результаті яких Віталій отримав важке поранення. Йому надали першу необхідну медичну допомогу на полі бою. Після чого його евакуювали і доправили до Клінічної обласної лікарні Запоріжжя, де зробили складну операцію, яка тривала більше 5 годин. Віталій переніс клінічну смерть у післяопераційний період. Лікарі провели успішні реанімаційні заходи. Медики намагалися стабілізувати вкрай важкий стан Віталія. Майже дві доби лікарі боролися за життя героя. Проте 11 серпня 2023 року серце героя зупинилося назавжди.

Підписати петицію можно за наступним посиланням.

В вересні "Коментарі.Харків" повідомляли, що до дня народження Віталія Харченка, полеглого цього року у бою на Донеччині, у Лозовій на Харківщині провели турнір пам'яті з мініфутболу.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися