У Харкові затримали лікарку, що допомагала ухилятися від мобілізації

Вона видавала несправжні медичні довідки

Чергову лікарку, яка є фігуранткою "схеми" ухилення чоловіків від мобілізації, чекає суд. Про це "Коментарі. Харків" повідомляють з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Завідувачка одного з відділень "Нововодолазької центральної лікарні" видавала фіктивні медичні довідки, які у подальшому ставали підставою для оформлення групи інвалідності.

Як повідомлялось раніше, обвинувачена робила довідки на замовлення реєстраторки медичної обласної МСЕК №4 КЗОЗ "Обласний центр медико-соціальної експертизи", до якої безпосередньо і звертались клієнти для оформлення фейкової "групи інвалідності" під ключ. Саме вона за гроші організувала процес оформлення фальсифікованої документації у медичних установах Харківщини. У подальшому це сприяло тому, що клієнти — чоловіки призовного віку — ухилялись від мобілізації або виїжджали за кордон. Наразі триває судовий розгяд щодо реєстраторки. Їй інкриміновано одержання неправомірної вигоди для себе за обіцянку здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про викриття жінки, що допомагала ухилянтам. Новобаварською окружною прокуратурою Харкова затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно жінки за фактом одержання хабаря за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування (ч. 2 ст. 369-2 КК України). Про це "Коментарі. Харків" повідомляли з посиланням на інформацію прокуратури Харківської області. Обвинувачена за проханням 37-річного чоловіка "організовувала" проходження військовозобов’язаними особами медкомісії, за результатами якої їх визнавали непридатними до проходження військової служби і знімали з військового обліку. У подальшому вони отримували можливість безперешкодно виїжджати за кордон. Вартість такої послуги вартувала від трьох до п'яти тисяч доларів.  Більше того, зловмисники отримували гроші від осіб, які за станом здоров’я дійсно не мали проходити військову службу. Зокрема встановлено, що ділки повідомили потерпілому, який має вади зі здоров’ям, що самостійно той не зможе пройти обстеження, військово-лікарську комісію та знятись з військового обліку.  За підготовку документів щодо медичного обстеження, отримання відповідних медичних висновків та подальше зняття з військового обліку зловмисники оголосили суму в розмірі 3000 доларів. Здійснюючи психологічний тиск, ділки заявили, що у разі відмови передати гроші потерпілого відправлять у найгарячішу точку проведення бойових дій. Усього вони встигли отримати від потерпілого 2000 доларів.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися