На Харківщині затримано чергового колаборанта

Зловмисник поширював російські наративи серед населення Куп'янщини

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт щодо 57-річного чоловіка за фактом колабораційної діяльності (ч. 6 ст. 111-1 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Під час окупації селища Шевченкове Куп’янського району місцевий житель добровільно пішов на співпрацю з ворогом. Чоловік обійняв посаду "главного специалиста сектора внутренней политики Шевченковского территориального управления ВГА Купянского района Харьковской области". Він допомагав представникам держави-агресорки просувати антиукраїнські наративи, розповсюджуючи серед місцевих мешканців пропагандистську газету "Харьков Z".

На шпальтах газети публікувались матеріали, за допомогою яких загарбники намагались створити позитивне ставлення до держави-агресорки. У статтях друкованого видання заперечувалась збройна агресія РФ проти України, а окупанти були представлені як "визволителі", а також транслювались тези щодо "турботи" держави-агресорки та готовності РФ надавати будь-яку допомогу населенню. 

Окупанти призначили обвинуваченого відповідальним за збір інформації про місця для обладнання стендів, дошок оголошень тощо для розміщення агітаційних матеріалів.

Більше того, чоловік збирав дані про місця розташування виборчих комісій на території Шевченківского територіальної громади та підшукував приміщення для проведення в подальшому так званого "референдуму" про приєднання Куп’янського району до РФ

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про виявлення чергової колаборантки в Чугуївському районі. За процесуального керіництва Чугуївської окружної прокуратури Харківської області повідомлено про підозру 57-річній жінці у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Про це "Коментарі. Харків" повідомляють з посиланням на інформацію прокуратури Харківської області. У липні минулого року, коли Вовчанськ був захоплений російськими військовими, місцева жителька вирішила "працевлаштуватись" до окупаційної адмінстрації. Вона обійняла посаду "начальника управління житлово-комунального господарства" так званої "Військово-цивільної адміністрації Вовчанського району Харківської області". Колаборантка виконувала низку "обов‘язків", зокрема:  — готувала розпорядження про надання людям службового житлового приміщення з видачею ордера на вселення;   — входила у склад оперативного штабу з підготовки об'єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства Вовчанського району до осінньо-зимового періоду 2022-2023 років;  — розробляла план управління житлово-комунального господарства військово-цивільної адміністрації Вовчанського району Харківської області на серпень 2022 року;  — розробляла положення про відділ та посадові інструкції спеціалістів відділу, готувала та затверджувала "Табель учета рабочего времени Управления ЖКХ". За роботу на ворога "начальниця" отримувала заробітну плату в російських рублях.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися